pandemiya-zelenskiy-zamist-vaktsin-dlya-ukrayini-otrimav-vid-yes-list-solidarnosti

Пандемія: Зеленський замість вакцин для України отримав від ЄС "лист солідарності"

 • 24669 переглядiв

КИЇВ. 21 січня. УНН. Сьогодні Президент Володимир Зеленський отримав лист керівників інституцій ЄС у якому йшлося про те, що Україна може розраховувати на солідарність Євросоюзу в питанні отримання вакцини проти COVID-19, але коли саме країна може розраховувати на самі вакцини - не сказано. Про це повідомила пресслужба ОП, інформує УНН.

“На адресу Президента України Володимира Зеленського надійшов лист від Президента Європейської ради Шарля Мішеля та Президента Європейської комісії Урсули фон дер Ляєн за підсумками 22-го Саміту Україна – ЄС, який відбувся 6 жовтня 2020 року у Брюсселі”, - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що у листі йдеться про кроки, вжиті Європейським Союзом на виконання домовленостей, досягнутих під час Саміту, а також окреслено план взаємодії на поточний рік.

“Лідери інституцій ЄС висловили сподівання, що 2021 рік у відносинах України та ЄС буде таким самим насиченим, як і попередній. Керівники інституцій ЄС відзначають, що цьогоріч розпочнеться всеосяжний перегляд Угоди про асоціацію. Планується поглиблення галузевої співпраці, зокрема у цифровій та екологічній сферах. Готується до підписання вже найближчим часом Угода про спільний авіаційний простір. Розпочато роботу попередньої оціночної місії ЄС у контексті майбутньої Угоди про оцінку відповідності та прийнятності промислової продукції”, - додали в ОП.

Щоправда, як саме буде поглиблюватися галузева співпраця й на що спрямована робота оціночної місії ЄС наразі невідомо.

Відзначається, що європейські лідери наголошують, що ЄС готовий і надалі підтримувати Україну в боротьбі з пандемією COVID-19.

“Торік виділено 190 млн євро, які були спрямовані, зокрема, на придбання медичного обладнання, та перший транш макрофінансової допомоги в обсязі 600 млн євро. Інституції ЄС готові співпрацювати з Україною над виконанням критеріїв для надання другого траншу макрофінансової допомоги”, - заявили в пресслужбі Зеленського.

Також в Офісі додали, що у листі "окремо наголошується, що Україна може розраховувати на солідарність Євросоюзу в питанні отримання вакцини проти коронавірусу. ЄС здійснює кроки для забезпечення якнайшвидшого доступу України до вакцин".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На охорону здоров'я витратили лише п'яту частину "ковідного" фонду

Нагадаємо, сьогодні стало відомо, що Україна отримає від Світового банку кошти для закупівлі вакцини від COVID-19. Новий проект для боротьби з коронавірусом передбачає виділення 2,5 млрд грн.

МОЗ України сподівається розпочати вакцинацію від COVID-19 вже у лютому 2021 року і до 2022 року вакцинувати не менше 50% населення — уже виділено 9 пріоритетних груп. Вакцинація від COVID-19 в Україні буде добровільною для всіх громадян.

Відзначимо, Україна, де ще не стартувала вакцинація, уклала контракт на поставку вакцини китайського виробника - Sinovac Biotech. Йдеться про 1,9 млн доз, з можливістю, як стверджують у МОЗ, відмовитися від угоди і повернути сплачені за неї державні гроші - а це трохи менше мільярда гривень - у разі непідтвердження її достатньої ефективності.

Такі заяви лунають на тлі оприлюднених результатів досліджень щодо ефективності цієї вакцини у 50,38% у Бразилії, яка також домовилася про цю вакцину і вже почала масово щеплювати людей 18 січня.

Вакцину також вже почали застосовувати у Туреччині та Індонезії - з 13-14 січня.

Водночас Україна долучилася до глобальної ініціативи COVAX, у межах якої очікує перші поставки вакцини від COVID-19 у березні 2021 року. Україна може отримати 16 мільйонів доз вакцини від COVID-19 за ініціативою COVAX. Очікується, що безплатно.

Українські Національні Новини

Політика