peregovori-mizh-ssha-ta-venesueloyu-pro-zamischennya-rosiyskoyi-nafti-bilshe-skhozhi-na-politichnu-gru-ekspert

Переговори між США та Венесуелою про заміщення російської нафти більше схожі на політичну гру – експерт

 • 407344 переглядiв

КИЇВ. 20 травня. УНН. Заяви про заміщення російської нафти венесуельською зараз більше схожі на політичну гру. І навіть якщо США та Венесуелі вдастся досягти домовленостей, то на їх реалізацію потрібні роки. Таку думку в коментарі УНН висловив співзасновник Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

Цитата

"Поки немає прямих переговорів між керівництвом США та Венесуели, то я би оптимістично не оцінював дану ситуацію. Зараз це швидше схоже на певну гру, де кожна зі сторін намагається діяти в своїх цілях. США – продемонструвати нові шляхи заміщення та рух до ембарго російської нафти. Адже населення цього вимагає, а держава досі купує російську нафту. Венесуела ж, в свою чергу, розглядає ситуацію як можливість отримати технології і співпрацювати з американськими компаніями. Тож, в першу чергу, такі заяви – це політичні інтереси", – зазначив Корольчук.

Експерт переконаний, навіть якщо сторонам вдасться досягти домовленостей, то на реалізацію цього плану потрібні не місяці, а роки. Крім того, замістити повністю російську нафту венесуельською не вдасться.

Додамо

"Якщо США знімуть обмеження, сказати, що це одразу замістить російські поставки на ринок, дуже самонадіяно. Поки ніхто не знає, скільки Венесуела зможе постачати нафти. Навіть якщо взяти, наприклад, мільйон барелів на добу, це лише 20% того, що постачає росія. Плюс, ще існує один момент. Для Саудівської Аравії Венесуела – конкурент. Тому вони не допустять розвитку нафтовидобувної галузі в цій країні, це означатиме зниження ціни на їхню нафту", – вважає співрозмовник.

Крім того, Корольчук зазначив, що тяжко уявляє прямі переговори між США та Венесуелою, адже між країнами встановлені складні відносини. Для досягнення домовленостей обом сторонам необхідно визнати, що минулі відносини були помилкою.

"Уявімо, що Венесуела і США будуть співпрацювати. Логічно, що Венесуела вимагатиме гарантій можливості вийти на ринок і нарощувати поставки нафти. Це домовленості на десятиріччя. Тож таку гарантію зараз їм ніхто не дасть", – зазначив експерт.

Нагадаємо

Уряд Сполучених Штатів вживає заходів для пом'якшення низки економічних санкцій щодо Венесуели, щоб стимулювати відновлення переговорів між опозицією, що підтримується США, і урядом президента Ніколаса Мадуро.

Українські Національні Новини

Політика