perevazhna-bilshist-ukrayintsiv-khochut-bachiti-ukrayinu-v-skladi-nato-opituvannya

Переважна більшість українців хочуть бачити Україну в складі НАТО: опитування

 • 350490 переглядiв

КИЇВ. 10 липня. УНН. Переважна більшість українців (89%) хочуть бачити Україну в складі НАТО. Тим часом лише 18% вважають прийнятним відмовитися від вступу до Альянсу заради встановлення миру, свідчать дані опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), пише УНН.

Цитата

"Зараз 89% українців хочуть бачити Україну в складі НАТО, причому у всіх регіонах абсолютна більшість підтримують такий крок: від 79% на Сході до 93% на Заході. Тобто наразі суспільство нарешті консолідувалося з цього питання та демонструє єдиний погляд", - зазначають соціологи.

Деталі

Як зауважує КМІС, якщо у випадку вступу до ЄС з 1990-х років простежувалася стала тенденція до зростання підтримки євроінтеграції, то у випадку НАТО ситуація змінювалася значно повільніше.

Соціологи нагадали, що напередодні Революції Гідності рівень підтримки вступу до Альянсу коливався в межах лише 15-20%, й не був складовою вимог протестувальників під час революції. Однак, пише КМІС, після тимчасової окупації Криму та розв’язання росією війни на Донбасі вплинули на різке зростання підтримки приєднання до НАТО. Станом на 2021 рік у разі референдуму 48% підтримали б вступ, а 24% - виступили проти. 

На сьогодні лише 18% українців вважають прийнятним відмовитися від вступу до НАТО заради встановлення миру, для інших 76% це неприйнятно. У регіональному вимірі соціологи відзначили консенсусний погляд: від 67% на Сході до 81% на Заході вважають таку поступку неприйнятною для встановлення миру.

Відповідаючи на питання отримання Україною "безпекових гарантій" замість вступу до НАТО, 58% опитаних наполягають саме на членстві. Водночас 29% сказали, що для них будуть прийнятні "безпекові гарантії". 

Довідка

Опитування КМІС було проведене з 26 травня по 5 червня 2023 року методом телефонних інтерв’ю. Усього у ньому взяли участь 1029 дорослих жителів підконтрольних уряду України територій (похибка за звичайних обставин не перевищує 3,4%). Також були використані результати опитування, яке КМІС провів на замовлення NDI упродовж 10-21 травня 2023 року методом телефонних інтерв’ю, у якому взяли участь 2509 дорослих жителів підконтрольних Україні територій. Похибка за звичайних обставин не перевищує 2,4%

Нагадаємо

За даними КМІС, українці, попри російську агресію, 70% українців вважають себе щасливими, 16% - ні.

Українські Національні Новини

Суспільство

    Популярні

    Новини по темі

    Європу охопила хвиля спеки

     • 669815 переглядiв

    Видурили 50 тонн пально під виглядом допомоги ЗСУ

     • 402509 переглядiв

    росіяни знову вдарили по Краматорську посеред ночі - ОВА

     • 389429 переглядiв