pislya-istoriyi-z-vidklikannyam-posla-na-tli-skandalu-z-saakashvili-prezident-gruziyi-kazhe-scho-vidnosini-z-ukrayinoyu-normalizuyutsya

Після історії з відкликанням посла на тлі скандалу з Саакашвілі: президент Грузії каже, що відносини з Україною нормалізуються

 • 26266 переглядiв

КИЇВ. 23 червня. УНН. Відносини України і Грузії повертаються до норми, яка ґрунтується на віковій дружбі між народами і підтримці суверенітету та територіальної цілісності. Про це повідомила під час спільного брифінгу з Президентом України Володимиром Зеленським президент Грузії Саломе Зурабішвілі, після історії з відкликанням посла цієї країни на тлі ситуації навколо експрезидента республіки Міхеіла Саакашвілі, передає УНН.

Цитата:

"Наші відносини повертаються до норми, яка заснована на двох головних принципах — це вікова дружба між народами та плідна підтримка суверенітету та територіальної ціліності наших країн. На жаль, після інавгурації певний час був втрачений. Ми його мали використовувати у поглибленні відносин між нашими країнами. Для зміцнення наших спільних цілей — вступу до НАТО та Євросоюзу", - заявила Зурабішвілі.

Контекст

МЗС Грузії попередило 8 травня 2020 року про те що, згідно з рішенням уряду Грузії, посол Грузії в Україні Теймураз Шарашенідзе викликаний для консультацій в Тбілісі, після призначення колишнього президента країни Міхеїла Саакашвілі на пост голови Виконавчого комітету реформ в Україні. Президент Володимир Зеленський призначив Саакашвілі головою Виконавчого комітету реформ 7 травня 2020 року.

Варто також відзначити, що в МЗС Грузії був неодноразово викликаний посол України через заяви Саакашвілі на адресу грузинського уряду.

22 квітня 2021 року стало відомо, що посол Грузії в Україні Теймураз Шарашенідзе повернувся до Києва. У МЗС такий крок Тбілісі назвали "результатом домовленостей, досягнутих під час телефонної розмови Президента України Володимира Зеленського з президентом Грузії Саломе Зурабішвілі 15 квітня 2021 року".

Додамо, церемонія інавгурації п'ятої президентки Грузії Саломе Зурабішвілі пройшла у грудні 2018 року.

Українські Національні Новини

Політика