pislya-peregovoriv-ssha-i-nato-z-rosiyeyu-u-vidni-zibralasya-postrada-obsye

Після переговорів США і НАТО з Росією: у Відні зібралася пострада ОБСЄ

 • 16146 переглядiв

КИЇВ. 13 січня. УНН. Постійна рада ОБСЄ розпочала засідання у Відні у четвер, де очікується обговорення у тому числі "гарантій безпеки", яких вимагає РФ, пише УНН з посиланням на повідомлення польського головування в ОБСЄ.

Зустріч відбувається на тлі сподівань підштовхнути Росію, Сполучені Штати та їхніх європейських союзників до діалогу, щоб розрядити наростаючу кризу на кордоні України, відзначали раніше ЗМІ.

Цитата:

"Розпочалося перше засідання Постійної ради ОБСЄ у 2022 році. Міністр (голова МЗС Польщі - ред.) Збігнєв Рау представляє порядок денний і пріоритети польського головування в ОБСЄ", - йдеться у повідомленні головування у Twitter.

Деталі

За повідомленнями, представник Росії в ОБСЄ заявив, що "два російські документи - це не ультиматум, а скоріше запрошення до змістовної дискусії". Він додав, що "Росія - миролюбна країна, але миру не може бути за всяку ціну", повідомив журналіст "Радіо Свобода" Рікард Йозвяк у Twitter.

Представник США в ОБСЄ заявив, що "не має бути терпимості до явних чи неявних сфер впливу, і зазначив, що нікого не змушували підписуватися під Гельсінськими угодами", додав Йозвяк.

Контекст

Українська влада і західні партнери останнім часом звертають увагу на загострення Росією ситуації з безпекою на Донбасі, нарощування російських сил уздовж кордону з Україною, небезпеку нового російського вторгнення і посилення російської дезінформації.

Головна вимога Путіна полягає в гарантіях від США і їх союзників, що НАТО не буде розширюватися далі на схід і не розгорне там системи озброєння, які Росія вважає загрозою.

17 грудня Росія направила США і НАТО пропозиції щодо безпеки в Східній Європі, які, на її думку, необхідні для ослаблення напруженості навколо України. Вимоги Москви включають заборону на вступ України до НАТО, вето Кремля на розміщення військових сил НАТО в колишніх радянських республіках і припинення військових навчань поблизу її кордонів.

Переговори з РФ відбулися із США, НАТО та ОБСЄ - у межах російсько-американського діалогу на високому рівні в Женеві 10 січня, потім на засіданні Ради Росія-НАТО 12 січня у Брюсселі, а 13 січня у Відні на засіданні постійної ради ОБСЄ.

У НАТО відкинули основні вимоги щодо "гарантій безпеки" Росії - союзники під час засідання Ради Росія-НАТО підтвердили політику відкритих дверей Альянсу і право кожної країни вибирати власні механізми забезпечення безпеки. США також вказали, що не підуть на заборону розширення НАТО і повернення до 1997 року.

При цьому очільник дипломатії Євросоюзу Жозеп Боррель вважає абсурдними умови, за яких так звані "гарантії безпеки", яких вимагає Росія, обговорювалися б без Європи.

Україна заявила про бажання брати участь у консультаціях.

Українські Національні Новини

Політика