pitannya-vstupu-ukrayini-v-nato-ye-viklikom-dlya-vsogo-nimetskogo-politikumu-posol

Питання вступу України в НАТО є викликом для всього німецького політикуму – посол

 • 12197 переглядiв

КИЇВ. 21 грудня. УНН. Питання вступу України в НАТО як таке для всього німецького політикуму є викликом. Про це журналістам повідомив посол України в Німеччині Андрій Мельник на полях Конференції українських послів-2021 “Стратегія сильної держави” у державній резиденції “Синьогора”, відповідаючи на питання кореспондента УНН.

Цитата

“Питання (ставлення уряду ФРН до вступу України в НАТО – ред.) дійсно складне, адже питання вступу в НАТО як таке для всього німецького політикуму є викликом. Попри те, що є політичне рішення 2008 року про те що Україна буде членом НАТО. Його ніхто не скасовував. Це одна частина питання”, - сказав дипломат.

“Інша частина – чи теперішня еліта німеччини буде готовою щось робити для того, щоб це членство стало реальністю”, - додав він.

Деталі

За словами Мельника, Україна має надію на те, що німецький політикум усвідомить геополітичні наслідки для безпеки Європи, щоб це членство було уможливлене.

Але цей шанс залишається наразі “не дуже високим”, зазначає Мельник, і в цьому полягатиме завдання дипломатії ближчі тижня: “спробувати загрозливу для України ситуацію, яка є, використати для того, щоб сенсабілізувати еліту і новий світлофорний уряд для того”.

“Членство в НАТО – це не провокація Росії, це реальна запорука того, що ця нова війна, нове вторгнення, не відбулось”, - додав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нам не назвали рік, коли Україна стане членом НАТО. Хоча ми питали - Кулеба

Доповнення

Українська влада і західні партнери останнім часом звертають увагу на загострення Росією ситуації з безпекою на Донбасі, нарощування російських сил уздовж кордону з Україною, небезпеку нового російського вторгнення і посилення російської дезінформації.

Головна вимога Путіна полягає в гарантіях від США і їх союзників, що НАТО не буде розширюватися далі на схід і не розгорне там Системи озброєння, які Росія вважає загрозою.

Минулого тижня Росія направила США і НАТО пропозиції щодо безпеки в Східній Європі, які, на її думку, необхідні для ослаблення напруженості навколо України. Вимоги Москви включають заборону на вступ України до НАТО, вето Кремля на розміщення військових сил НАТО в колишніх радянських республіках і припинення військових навчань поблизу її кордонів.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Альянс отримав останні "пропозиції" Росії, і такий діалог повинен проходити в консультації з європейськими партнерами НАТО, такими як Україна.

Радник Білого дому з національної безпеки Джейк Салліван в телефонній розмові з помічником президента Росії Юрієм Ушаковим заявив, що США готові вести переговори з Кремлем як безпосередньо, так і через Раду НАТО-Росія і по лінії ОБСЄ. Але Москва повинна зняти занепокоєння Заходу щодо нарощування її військового потенціалу на кордоні з Україною.

Українські Національні Новини

Політика