pitannya-zakonnosti-pokhodzhennya-koshtiv-na-ofshorakh-surkisiv-chomus-i-dosi-zalishayetsya-vidkritim-bankir

Питання законності походження коштів на офшорах Суркісів чомусь і досі залишається відкритим — банкір

 • 23519 переглядiв

КИЇВ. 9 вересня. УНН. Після рішення Печерського суду на користь офшорів родини Суркісів, влада імітує бурхливу діяльність, спрямовану нібито на захист державних 10 млрд гривень. Але спроба розв'язати проблему за допомогою спецзакону, по-перше, виглядає популістичною. А по-друге, до цього часу, ані судді, ані учасники процесу, ані Офіс Президента чомусь і досі не ставлять у пріоритет питання про легальність походження коштів на офшорах олігархів. Про це у коментарі УНН розповів банкір Сергій Фурса.

"Чому я вважаю так званий "антисуркісівський закон" імітацією: тривалий процес розгляду цього питання у ВР, який не перешкоджає виплаті коштів. Якщо буде бажання (у виконавця – Мін'юсту, - ред.) стягнути гроші з "Привату", то їх стягнуть ще до того часу, поки приймуть законопроект. По-друге, це якось неправильний підхід, коли ми кожен раз проти кожного рішення суду будемо схвалювати законопроекти. Якось інакше треба робити – треба вживати системних кроків, наприклад, комплексну судову реформу, щоб таких суддів як (Сергій - ред.) Вовк просто фізично не було у стінах судових залів", - сказав він.

Фурса також припустив, що Президент може не підписати "антисуркісівський" закон, адже ми пам'ятаємо, під яким шаленим тиском МВФ приймали раніше так званий "антиколомойський" законопроект.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Суркіси "тримали" у ПриватБанку депозити під рекордно високу процентну ставку.

Банкір також наголошує, що за ширмою судових тяганин одне з головних питань, а саме законність походження грошей на рахунках офшорних компаній Суркісів, відійшло на другий план.

"Суддя Вовк не підняв питання походження коштів, він сказав – байдуже, чиї вони (ці гроші). Вони ж навіть по суті справу не розбирали, сказали: виплатіть кошти, а потім будемо розбирати справу по суті", - нагадав експерт.

Фурса переконаний, що НАБУ має підіймати питання законності походження офшорних статків Суркісів, і також на це питання мають звернути увагу і в Офісі Президента України.

"Думаю, що варто, аби на цю історію звернув увагу офіційно Офіс Президента, з позиції захисту інтересів українських платників податків. Тому що, на жаль, все що стосується "Привату", зашкварів різних суддів, у тому числі Вовка – інші сигнали, вони йдуть з Офісу", - додав банкір.

Як писав УНН, легальність походження коштів на офшорних компаніях Суркісів поставили під питання слідчі американської аудиторської компанії Kroll. У звіті аудиторів йдеться про виведення з "ПриватБанку" за участі шести офшорів родини олігархів 150 млн грн. І вказується, що відбувалося це через схему почергових кредитів, а потім депозитів, відсоткові ставки на які складали неіснуючі в жодному банку 13%.

Українські Національні Новини

Політика