pivnichniy-potik-viliv-menshe-metanu-nizh-peredbachalosya-monitoring-atmosferi

"Північний потік" вилив менше метану, ніж передбачалося - моніторинг атмосфери

 • 159503 переглядiв

КИЇВ. 5 жовтня. УНН. Витоки з газопроводу "Північний потік" призвели до викиду близько 70 000 тонн потужного парникового газу метану, повідомили дослідники в середу, менше, ніж передбачалося раніше, передає УНН з посиланням на AFP.

Раніше

Трубопроводи "Північний потік - 1" та "Північний потік - 2", які з'єднують росію з Німеччиною, вже кілька місяців перебувають у центрі геополітичної напруженості.

Минулого тижня у Балтійському морі над трубопроводами було помічено масивні газові шлейфи, що, за словами НАТО, було "актом саботажу".

Хоча трубопроводи не працювали, в них обох все ще містився газ, який викидався через воду в атмосферу.

Деталі

Дослідники з Комісії з атомної енергії та альтернативних джерел енергії Франції заявили, що вони були здивовані тим, що дані зі станцій моніторингу по всій Європі привели їх до висновку, що було випущено 70 000 тонн газу метану.

За їхніми словами, інші оцінки, засновані на передбачуваній кількості газу в трубах та рівнях тиску, призвели до оцінок у кілька разів вищих.

Вчені висловили стурбованість щодо впливу витоків на клімат та довкілля, але наголосили, що кількість метану становить незначну частку глобальних викидів.

За оцінками кількість метану, яка була випущена, еквівалентна двом відсоткам викидів вуглецю у Франції або викидам Парижа за цілий рік.

"Це погані новини, але й не кліматична бомба", - повідомили вчені, наголосивши, що ці початкові висновки необхідно буде підтвердити іншими роботами з моделювання.

Дослідники використали показання станцій європейської спостережної мережі Icos, яка відстежує потоки атмосферних концентрацій парникових газів.

Потім дані були змодельовані відповідно до 10 000 сценаріїв, щоб отримати оцінки витоку.

З вітром метан спочатку піднявся у бік південної Швеції, потім повернув на захід, де було виявлено, що він пролетів над деякими частинами Норвегії та Сполученого Королівства.

Пізніше цівки метану були слабо зареєстровані на західному краю Франції в Бретані.

Показання показали, що викиди досягли піку 27 вересня, а потім почали знижуватися з меншим сплеском 1 жовтня.

Додамо

Усі чотири витоку сталися біля датського острова Борнхольм, два відбулися у винятковій економічній зоні сусідньої Швеції, а два інші - у данській.

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    У рамках турне Африкою Кулеба їде до Гани

     • 147997 переглядiв

    ЄС має дати Україні танки – голова Європарламенту

     • 125512 переглядiв

    "Росатом" призначив свого "директора" окупованої ЗАЕС

     • 189865 переглядiв

    В Сінгапурі вилучили найбільший ріг носорога

     • 150767 переглядiв