plan-vidmovi-yes-vid-energonosiyiv-z-rf-stikayetsya-z-problemoyu-mozhe-piti-v-rozriz-z-klimatichnimi-tsilyami

План відмови ЄС від енергоносіїв з рф стикається з проблемою: може піти в розріз з кліматичними цілями

 • 111292 переглядiв

КИЇВ. 17 травня. УНН. У середу, 18 травня, Європейська комісія має намір запропонувати, як блок має покінчити зі своєю залежністю від російського імпорту енергоносіїв, але це створює потенційне зіткнення з кліматичними цілями ЄС, є побоювання, що пропозиція надто зосереджена на природному газі, повідомляє POLITICO Europe, пише УНН.

Деталі

Рішення Єврокомісії щодо росії є великим пакетом заходів під назвою REPowerEU, спрямованих на все: від стимулювання використання відновлюваних джерел енергії до інвестицій в альтернативні способи подачі газу та водню та збільшення енергозбереження, пише видання. "Але екологічні групи та прихильники екологічно чистої енергії стурбовані тим, що Єврокомісія спробує замінити російську нафту та газ імпортом з інших країн та інвестувати мільярди у нові трубопроводи та термінали для імпорту, замість того, щоб використати можливість швидкого переходу до більш екологічних джерел енергії", - вказується у статті.

"Укладання довгострокових газових контрактів з альтернативними постачальниками - це заміна однієї газової залежності іншою", - сказала старший аналітик аналітичного центру Ember Сара Браун.

Алок Шарма, міністр Великої Британії, який керував листопадовими переговорами щодо клімату на COP26, як вказано, висловив це занепокоєння у своєму виступі в понеділок, назвавши чисту енергію "питанням безпеки" і попередивши, що "інвестування в викопне паливо лише призведе до ризику утворення знецінених активів".

Єврокомісія, пише видання, "чудово усвідомлює, що йде тонкою межею, намагаючись відмовитися від російських енергоносіїв, не підриваючи при цьому економіку ЄС, а також стежачи за тим, щоб довгострокові кліматичні цілі блоку не були підірвані".

"Дуже важливо, щоб ми просували нашу роботу, щоб стати незалежними від російського викопного палива", — заявила єврокомісар з енергетики Кадрі Сімсон після своєї останньої зустрічі з міністрами енергетики. Вона додала, що просте заміщення 155 мільярдів кубометрів російського газу газом інших постачальників "неекономічно та економічно недоцільно". Однак, попри це попередження, країни-члени докладають усіх зусиль для пошуку нових джерел постачання від Норвегії до Алжиру та інших країн, відзначає видання.

У проекті Єврокомісії йдеться, що для реалізації стратегії потрібно додатково 195 мільярдів євро в період до 2027 року. Це, крім інвестицій, необхідних для Fit for 55 — законодавчого пакету Єврокомісії, спрямованого на скорочення викидів на 55 відсотків до кінця десятиліття.

"Усе це дуже "зелено", але пакет також хоче забезпечити "адекватне альтернативне постачання газу для покриття попиту на газ у Європі за рахунок диверсифікації зовнішніх поставок". Для цього будуть потрібні нові термінали та трубопроводи для імпорту скрапленого природного газу, а також модернізація існуючих трубопроводів для постачання газу у зворотному напрямку", - вказано у повідомленні.

Як зазначається, небезпека полягає у так званих знецінених активах — створенні інфраструктури, яка більше не знадобиться у довгостроковій перспективі, оскільки ЄС відмовляється від викопного палива.

Задоволення невідкладної потреби замінити російські енергоносії "має на увазі ухвалення рішень, що явно суперечать один одному", зазначила старший науковий співробітник аналітичного центру Брейгеля Сімона Тальяп'єтра. "У короткостроковій перспективі можливо нормально використовувати трохи більше вугілля, якщо тим часом ми серйозно наростимо відновлювані джерела енергії та енергозбереження", - додала вона.

Раніше

FT повідомляло, що ЄС повинен буде витратити близько 200 мільярдів євро у наступні п'ять років, щоб забезпечити енергетичну незалежність від росії, згідно з проектами планів, які встановлюють агресивні цілі у таких галузях, як чиста енергія та зниження споживання.

Українські Національні Новини

Економіка