podatkova-sluzhba-velikoyi-britaniyi-zayavila-pro-rekordne-zrostannya-kilkosti-futbolistiv-yaki-ukhilyayutsya-vid-splati-podatkiv

Податківці Англії заявили про рекордне зростання кількості футболістів, які ухиляються від сплати податків

 • 32769 переглядiв

КИЇВ. 25 лютого. УНН. Податкова і митна служба Великої Британії (HMRC) заявила про збільшення кількості футболістів, щодо яких ведеться розслідування за фактом можливого ухилення від сплати податків, передає УНН.

"За фактом ухилення від сплати податків футболістами ведеться розслідування рекордної кількості справ", - кажуть податківці. Так, сьогодні HMRC розслідує справи щодо 173 гравців, 40 клубів і 38 агентів.

"Чотири місяці тому HMRC розслідувала справи щодо 171 гравця, 44 клубів і 31 агента. Ці цифри демонструють збільшення кількості гравців і агентів, які перебувають під слідством, і зменшення кількості клубів", - йдеться в повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Столичне "Динамо" може повторити долю "Манчестер Сіті"

У HMRC наголошують, що сумлінно платити податки зобов'язані всі, без винятку, громадяни країни.

"Незалежно від фінансового стану платника податків та його статусу", - йдеться в повідомленні.

Відзначимо, що у податкових злочинах були звинувачені такі зірки світового футболу, як Кріштіану Роналду, Ліонель Мессі, Неймар, Лука Модріч і інші. Популярність і статус не полегшують їх долі в рамках проведених розслідувань. Серед судових вироків є навіть умовні тюремні ув'язнення (був засуджений Мессі).

Суворіше за інших до футболістів відносяться саме іспанські органи податкової поліції, що пояснюється місцевим законодавством. Там гранично уважні до офшорного фінансування гравців і ретельно перевіряють компанії з реєстрацією на Кіпрі та інших офшорних зонах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стала відома реальна зарплата півзахисника "Динамо"

При цьому, кардинально інша ситуація спостерігається в Україні. Вітчизняні ЗМІ неодноразово писали про факти ухилення від повного оподаткування з боку столичного клубу "Динамо". ФК платить своїм гравцям офіційні заробітні плати на рівні всього 20 до 30 тис. грн, в той час як реальні - налічують кілька десятків тисяч євро щомісяця.

Останні надходять з рахунків офшорних компаній, що офіційно визнали і в самому "Динамо".

Різниця між "білими" і "офшорними" гонорарами киян обчислюється в мільйонах євро, що, на думку окремих експертів, і призводить до значної мінімізації податкових відрахувань.

Наприклад, якщо ФК "Шахтар" (Донецьк) у 2017 році сплатив до бюджету 83,7 млн грн податку на додану вартість і потрапив до рейтингу найбільших платників податків України, то ФК "Динамо" (Київ) перерахував тоді в бюджет всього лише близько 2,5 млн грн зазначеного податку.

Президент ФК "Динамо" Ігор Суркіс після чергового розслідування журналістів на цю тему, пообіцяв опублікувати дані про зарплати своїх футболістів, але зроблено цього так і не було.

Додамо, що за оцінками експерта з питань соціальної політики Андрія Павловського, за останні кілька років столичний клуб міг ухилитися від сплати податків (через офшорні зарплати) на суму більш ніж 400 млн грн.

Українські Національні Новини

Новини Світу