pomilki-viplivut-pri-vprovadzhenni-zakonoproektu-pro-teroboronu-ekspert-vkazav-na-scho-potribno-zvernuti-uvagu-minoboroni

Помилки випливуть при впровадженні законопроекту про тероборону: експерт вказав, на що потрібно звернути увагу Міноборони

 • 26574 переглядiв

КИЇВ. 30 червня. УНН. Для того, щоб не було суттєвих помилок при імплементуванні законопроекту про основи національного опору, Міністерству оборони України, зокрема, необхідно грунтовно попрацювати над мобілізацією і складанням списків резерву першої та другої черги. Таку думку в коментарі УНН висловив військовий експерт Олег Старіков.

Цитата:

"У чому суть цього законопроекту: він відображає логіку того, що організацією оборони країни займається держава, а конкретно - Кабінет міністрів, а Збройні сили України ведуть бойові дії", - сказав Старіков.

Деталі

За його словами, національний спротив має три складових.

"Перша складова - це конкретно національний спротив, який організовують сили спецоперації як окремий рід Збройних сил України. Друге, війська територіальної оборони, які будуть створені відповідно до цього закону і будуть складатися з 11 тис. осіб кадрового складу, який буде входити до кадрового складу військовослужбовців Збройних сил України. І третє, військово-патріотичне виховання молоді та підготовка громадян України до можливого спротиву агресору", - розповів Старіков.

Він зазначив, що є кілька принципових моментів, які окремі політичні сили перекручують.

"Перший принциповий момент: оборону країни здійснює держава, та керівниками національного опору і підрозділів територіальної оборони саме як цивільні особи будуть голови райдержадміністрацій, облдержадміністрацій і Кабмін... А начальниками штабів ось цих підрозділів, які будуть безпосередньо керувати військовою складовою, будуть керувати офіцери тактичної і оперативної ланки Збройних сил України", - сказав Старіков.

За словами експерта, жодних добробатів створено у військах територіальної оборони не буде.

"Ще раз повторюю: ніяких добробатів, добровольців, активістів... їх там не буде. Може, вони і будуть, але вони будуть входити до складу мобілізованих, коли Президент країни як Верховний головнокомандувач оголосить, а Верховна Рада - затвердить план мобілізації", - розповів Старіков.

Він зазначив, що сама логіка, ідея стратегії - правильна, але всі помилки випливуть, коли її будуть імплементувати.

"Наприклад, зараз для того, щоб не було суттєвих помилок, необхідно Міністерству оборони України дуже щільно попрацювати над мобілізацією і складанням списків резерву першої черги і другої черги... і складанням документів, і найголовніше - відбором особового складу, відбором людського ресурсу в першу, другу чергу, а також відбором тих, хто буде мобілізований до війська територіальної оборони", - сказав Старіков.

Доповнення

Народні депутати ухвалили в першому читанні законопроект про засади національного опору.

Що регулює

Після впровадження норм документа в життя буде створено, як очікується, комплексну всеосяжну систему національного спротиву (протидії) агресору за рахунок залучення широких верств населення до територіальної оборони на підконтрольних територіях і/або Руху спротиву на окупованих або захоплених територіях, підготовки громадян України до виконання специфічних задач територіальної оборони і спротиву.

Документом також регулюється фінансування і матеріально-технічне забезпечення національного спротиву; соціального та правового захисту осіб, які беруть участь в національному спротиві; відповідальність за порушення законодавства та інших нормативно-правових актів з питань національного спротиву.

Прихильники законопроекту вважають, що ухвалення документа і впровадження його положень дадуть можливість швидко зміцнити оборону держави і перетворити тероборону на частину всеосяжної системи оборони, яка буде в кожному з населених пунктів.

Очікується, що якщо документ буде ухвалений в цілому, то його норми набудуть чинності 1 січня 2022 року.

Додамо, що законопроект - один з двох документів, представлених Главою держави щодо реформування системи оборони. Другий законопроект стосується збільшення чисельності Збройних сил України.

Українські Національні Новини

Політика