poshkodzhennia-linii-zhyvlennia-zaes-v-mahate-vidreahuvaly

Пошкодження лінії живлення ЗАЕС: в МАГАТЕ відреагували

 • 23157 переглядiв

За словами генерального директора МАГАТЕ, Запорізька атомна електростанція майже на 5 годин залишилася без основної лінії живлення, що підкреслює постійні ризики для ядерної безпеки під час війни.

Сьогодні Запорізька атомна електростанція (ЗАЕС) майже на п'ять годин втратила зв'язок зі своєю останньою основною лінією живлення. Це ще раз наголошує на збереженні небезпечної ситуації для ядерної безпеки під час війни, заявив генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі, передає УНН із посиланням на пресслужбу МАГАТЕ. 

Як повідомили експерти МАГАТЕ, що перебувають на майданчику, ЗАЕС перестала отримувати енергію від лінії електропередачі напругою 750 кіловольтів близько 6:10 ранку. Її було знову підключено об 11:02 ранку. 

Зазначається, що за останні два роки на ЗАЕС неодноразово відбувалися аварії через військові дії на різній відстані від майданчика.

До війни найбільша в Європі атомна електростанція (АЕС) мала доступ до десяти ліній електропередачі за межами майданчика: чотирьох ліній 750 кВ і шести ліній 330 кВ.

Ми ще раз нагадуємо про дуже реальну небезпеку, з якою щодня стикається Запорізька атомна електростанція, а також інші атомні електростанції України, поки триває ця руйнівна війна. Вкотре ситуація з відключенням електроенергії на Запорізькій АЕС висить на волосині

- сказав генеральний директор Гроссі.

За даними МАГАТЕ, сьогоднішнє відключення електроенергії з'явилося після того, як раніше цього тижня ЗАЕС відклала планове технічне обслуговування деяких систем безпеки реактора через "загальну ситуацію на околицях станції".

За словами генерального директора Гроссі, це вже другий випадок за останні тижні, коли АЕС відкладає деякі роботи з технічного обслуговування на майданчику, що посилює побоювання з приводу ядерної безпеки.

"Увага всього світу справедливо прикута до небезпеки ураження найбільшої в Європі атомної електростанції або втрати живлення з майданчика, що зберігається. Але є ще кілька складних сфер, які ми повинні продовжувати ретельно контролювати, щоб допомогти запобігти ризику ядерної аварії, включно з технічним обслуговуванням, а також кадровим складом і наявністю запасних частин. Усі вони є частиною нашої глибокої заклопотаності з приводу ядерної безпеки на станції", - сказав генеральний директор Гроссі.

Популярні

У Харкові пролунало близько десяти вибухів

 • 90583 переглядiв

Буданов регулярно бере участь у операціях ГУР - Юсов

 • 69553 переглядiв

Платформа "Х" Ілона Маска скоро скасує публічні лайки

 • 110734 переглядiв

Новини по темі

Пошкодження лінії живлення ЗАЕС: в МАГАТЕ відреагували

 • 23157 переглядiв

Україні вдалося повернути додому ще дев'ять дітей - ОП

 • 21218 переглядiв

Уряд погодив створення Центру авіації СБУ

 • 22521 переглядiв

Атака рф по об’єктам енергетики: дефіциту потужностей немає

 • 21183 переглядiв