povalennya-diktatora-politolog-rozpoviv-za-yakikh-obstavin-putin-zalishit-krislo-prezidenta

Повалення диктатора: політолог розповів, за яких обставин путін залишить крісло президента

 • 2021928 переглядiв

КИЇВ. 28 квітня. УНН. Останнім часом на просторах ЗМІ та в дискусіях світових політологів з'явилася теза про сценарій повалення російського диктатора володимира путіна, що може вплинути на припинення війни з Україною. Зокрема, західні медіа писали про те, що всередині Кремля відбувається “переполох”, сам путін сидить у бункері, і через страх смерті звільнив понад тисячу співробітників з близького оточення. Наскільки реальним є такий сценарій, і що може привести до цього, УНН розповів політолог-міжнародник Антон Кучухідзе.

Бунт не спрацює

На думку політолога, можливість повалення диктатора - це лише один із сценаріїв, який особливо “не варто педалювати”. Це аргументовано тим, що будь-який, навіть найменший бунт у росії жорстоко придушується владою. Окрім того, ключову роль відіграє електорат, 70-80% якого підтримує військові дії на території України, позначаючи це "спецоперацією” і ігноруючи геноцид українського народу.

“Тому цієї хвилі невдоволення нічого очікувати. Понад те, російська пропаганда настільки працює, і всі ці 20 років за сьогоднішнього керівника Кремля працювала, що в принципі, вони привчили населення страждати і не божеволіти за стабільним життям, стабільним достатком”, – вважає Кучухіддзе.

Правління путіна тримається на російській пропаганді, спрямованій на неблагополучний контингент населення. Диктатор і сам не приховував реальної ситуації в країні.

“У 2015 році до нього приїжджали німецькі журналісти, і ставили багато питань щодо ефекту санкцій на росію, що це призведе до падіння економіки тощо. Він жартував фразою “а коли на русі було жити добре”. Тобто люди там не прагнуть якогось успішного, стабільного життя в достатку. Вони готові страждати за велич. Це самі російські політологи, які розумні і можуть думати, про це говорять. Ось це і був головний результат роботи пропаганди”, – пояснив співрозмовник агентства.

Грошова декапіталізація Кремля

За прогнозами політолога, найбільш раеалістичною є максимальна декапіталізація влади керівника Кремля.

“Для них, ясна річ, що російський нафтогаз, російський бізнес, це основний дохід – сотні мільярдів доларів. І, звичайно, Захід запровадить ці санкції. Попередньо навіть Німеччина каже, що готова відмовитися від російського газу. Вони мають альтернативу, і так далі. І треба враховувати, що за Офісом Президента є група “Єрмак – Макфолл”, які моніторять якраз ефективність санкцій. І однією з головних санкцій у їхньому спільному документі – це нафтове та газове ембарго. Може статися реальна грошова декапіталізація керівника Кремля. Це призведе до втрати впливу, і так далі”, – відзначив Кучухідзе.

Зрештою, лише знесилення нинішнього керівника Кремля може призвести до скорочення його влади, вважає експерт. Він зазначає, що російський олігархат хоч і піддається впливу санкцій, але не має вагомого слова у Кремлі. Основну роль у російському істеблішменті фактично ділить трикутник “путін – його команда друзів/однокласників – військові/фсб”.

На думку експерта, втрата загальнонаціональних грошей звичайно ж декапіталізує не тільки путіна, а й два інші впливові суб'єкти.

“Тут тоді й будуть якісь домовленості щодо зміни влади, але до цього вони будуть до кінця йти, і показувати, що вони “великі”, залякуватимуть Захід, Україну. Зрештою, треба бути готовим до всього. Переворот може довго відбуватися. Але те, що треба робити зараз – системно забирати гроші, грошове підґрунтя цих трьох основних суб'єктів влади”, – резюмував політолог.

Додамо

19 квітня міністр фінансів Франції Бруно Ле Мер заявив, що ембарго на російську нафту на рівні Європейського Союзу перебуває у розробці.

За даними Politico, Брюссель працює над шостим пакетом санкцій проти росії через її вторгнення в Україну. Очікується, що він буде представлений країнам Європейського союзу найближчим часом і міститиме певну форму заборони на імпорт російської нафти.

Українські Національні Новини

Політика