putin-pogovoriv-iz-glavoyu-yevroradi-pro-donbas-napolyagav-na-dialozi-z-boyovikami

Путін поговорив із главою Євроради про Донбас. Наполягав на "діалозі Києва з бойовиками"

 • 20526 переглядiв

КИЇВ. 7 червня. УНН. Президент Росії Володимира Путін поговорив по телефону з Головою Європейської ради Шарлем Мішелем. Як повідомили у Кремлі, під час розмови у центрі уваги також був Донбас і президент РФ традиційно наполягав на прямому діалозі Києва з бойовиками, передає УНН.

Деталі

Як підкреслив Володимир Путін, хоча Росія і Євросоюз залишаються один для одного вельми значущими партнерами в сфері торгівлі та інвестицій, проте нинішній стан російсько-ЄСівських зв'язків не можна вважати задовільним. Відзначено, що повернення до співпраці в прагматичному і шанобливому ключі відповідало б загальним інтересам. Висловлено обопільну думку про важливість активізації взаємодії з такими конкретними напрямами, як охорона здоров'я, кліматична повістка, вирішення регіональних конфліктів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путін шантажував Ердогана через підтримку України - ЗМІ

Як повдіомили у Кремлі, у зв'язку з розпочатими Євросоюзом додатковими заходами санкцій тиску на Білорусію Володимир Путін "підкреслив контрпродуктивність такого підходу, як і в цілому будь-яких спроб втручання у внутрішні справи цієї суверенної держави".

У той же час при обміні думками щодо Донбасу з обох сторін констатовано, що "мінський «Комплекс заходів» 2015 року залишається безальтернативною основою врегулювання".

Цитата

"Президент Росії наголосив на необхідності неухильного виконання київською владою всіх раніше досягнутих домовленостей, перш за все по налагодженню прямого діалогу з Донецьком і Луганськом і правового оформлення особливого статусу Донбасу", - йдеться у повідомленні.


Що було раніше

Зеленський 20 квітня у своєму відеозверненні запропонував Путіну зустрітися “в будь-якій точці” Донбасу, де відбувається конфлікт. Звертаючись до Росії, український президент також зазначив, що різні погляди Києва і Москви на минуле і майбутнє можна розглядати не як проблему, а як можливість.

У відповідь президент РФ Володимир Путін 22 квітня відмовився щодо зустрічі на Донбасі, заявивши про готовність обговорити з українським лідером Володимиром Зеленським двосторонні відносини в будь-який зручний час — у Москві, а щодо Донбасу порадив спочатку поговорити з “ДНР” і “ЛНР”.

26 квітня Зеленський доручив керівнику ОП Андрію Єрмаку організувати його зустріч з російським лідером Володимиром Путіним.

На тлі таких заяв ватажки “ДНР” і “ЛНР” і собі запросили Зеленського на Донбас. Можливість таких перемовин спочатку відкинув представник української делегації в ТКГ щодо врегулювання ситуації на Донбасі Олексій Арестович.

“Наша позиція принципова, вона полягає в тому, що жодних переговорів з так званими “ЛНР” і “ДНР” не буде і не може бути, навіть в умовному просторі, в режимі “фантастика на другому поверсі”, — сказав він.

Про те, що не розмовлятиме з терористами, заявив і Зеленський.

Згодом почали точитися розмови про розгляд як місця для зустрічі Зеленського і Путіна Ватикану.

Українські Національні Новини

Політика