rada-rosiya-nato-shtati-khochut-pidnyati-temu-svobodi-navigatsiyi-u-kerchenskiy-prototsi

Рада Росія-НАТО: Штати хочуть підняти тему свободи навігації у Керченській протоці

 • 13664 переглядiв

КИЇВ. 25 червня. УНН. На засіданні Ради Росія-НАТО, яка запланована на наступний тиждень, планується обговорення теми дій Росії в Україні, зокрема захоплення моряків в Керченській протоці в листопаді 2018 року. Про це сьогодні під час брифінгу заявила постійний представник США при НАТО Кей Бейлі Хатчінсон, передає кореспондент УНН.

"Росія ще не сказала, що вона з'явиться (на засіданні ради - ред.). Ми сподіваємося провести його 5 липня. Ось що ми запропонували Росії", - заявила посол.

За її словами, США сподіваються провести засідання, тому що вважають важливим підтримувати діалог з РФ.

"Ми дуже стурбовані діями Росії в Україні. Ми закликаємо Росію повернути кораблі і моряків, які вона захопила в листопаді, і тепер їх тримають в заручниках. Це неправильно. Це порушення прав українців перебувати в Керченській протоці, і вони, безумовно, мають право на навігацію і торгівлю через ці протоки, і Росія повинна відступити і віддати їм моряків, дати їм кораблі і почати діяти більш надійно", - додала дипломат.

Крім того, за словами Хатчінсон, на зустрічі будуть підняті і інші питання, такі як Договір про РСМД. Після Ради НАТО-Росія, за її словами, у РФ буде ще один місяць, щоб повернутися до дотримання Договору.

Раніше Тимчасово повірений у справах США в Україні Вільям Тейлор заявив, що Саміт лідерів країн "Великої двадцятки" стане можливістю для президента США Дональда Трампа і лідерів інших країн поставити питання президенту РФ Володимиру Путіну щодо українських заручників.

Як повідомляв УНН, 25 листопада 2018 року прикордонні кораблі ФСБ РФ обстріляли і захопили три судна Військово-морських сил ЗС України у складі двох малих броньованих артилерійських катерів "Бердянськ" і "Нікополь" і рейдового буксира "Яни Капу", які здійснювали плановий перехід з порту Одеси в Чорному морі в порт Маріуполь в Азовському морі. Після цього 24 українських моряків заарештували в Криму, потім їх перемістили в російські СІЗО в Москві.

Українські Національні Новини

Політика