riven-narodzhuvanosti-v-polschi-vpav-do-naynizhchogo-rivnya-z-chasiv-drugoyi-svitovoyi-viyni

Рівень народжуваності в Польщі впав до найнижчого рівня з часів Другої світової війни

 • 376698 переглядiв

КИЇВ. 31 липня. УНН. Рівень народжуваності в Польщі впав до найнижчого рівня з часів Другої світової війни, попри зусилля уряду щодо боротьби зі старінням населення країни, пише УНН з посиланням на Bloomberg.

Деталі

За даними Національного статистичного управління країни, кількість народжених впала до 290 975 за рік до червня, що майже на 9% менше, ніж у попередньому році. Ця тенденція, яка встановлює новий мінімум, продовжується у шостій за величиною економіці Європейського Союзу з 2018 року.

Нездатність розвернути демографічні зміни у Польщі викликала критику з боку опозиції, яка намагається повалити правлячу партію "Право і справедливість" на парламентських виборах, які очікуються у жовтні, пише видання. Під час кампанії цього року партія підтримала свою політику допомоги на дітей, пообіцявши збільшити щомісячні виплати сім'ям із дітьми до 800 злотих (200 доларів) на місяць із 500.

Допомога має широку підтримку, хоча вона не має великого впливу на демографічні зміни, оскільки старіння робочої сили вимагає збільшення пенсійних витрат і викликає брак робочої сили, пише видання.

"У той час як зростаюча частка іноземців, у тому числі близько 1,5 мільйона українських біженців, заповнює прогалини у робочій силі, Польщі необхідно буде прийняти додатково 2,75 мільйона мігрантів працездатного віку до 2032 року, щоб утримати стабільну пропорцію пенсіонерів до робочої сили", про що йдеться у повідомленні Управління соціального забезпечення Польщі.

Але міграція є поляризуючим питанням у польській політиці. Хоча Польщу хвалять за те, що вона надала притулок українським біженцям, уряд у Варшаві спробував завадити пропозиції ЄС щодо накладення штрафів за недотримання квоти на надання притулку, пише видання.

Доповнення

Польща відмовлялася приймати прохачів притулку у 2015-2016 роках, коли континент зіткнувся з потоком понад мільйон біженців із Близького Сходу та Північної Африки. Водночас, як вказано, різко зросла кількість дозволів на роботу, які видаються мігрантам з-за меж Європи.

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі