rnbo-virishila-zastosuvali-zhorstki-sanktsiyi-schodo-zakharchenka-ta-sche-9-silovikiv

РНБО вирішила застосувати жорсткі санкції щодо Захарченка та ще 9 силовиків

 • 34520 переглядiв

КИЇВ. 26 лютого. УНН. Рада національної безпеки й оборони України ухвалила застосувати максимальні санкції щодо посадових осіб, які зрадили Україну, серед яких колишній глава МВС Віталій Захарченко. Про це під час брифінгу повідомив секретар РНБО Олексій Данілов за результатами засідання Ради національної безпеки і оборони України, передає УНН.

Цитата

“Сьогодні ми розглядали питання відносно тих посадових осіб, які вищого офіцерського складу, які зрадили нашу країну. Було прийнято рішення щодо 10 осіб:

Березовський Денис Валентинович — в минулому контрадмірал,

Шапортов Станіслав Володимирович — в минулому генерал-майор,

Няньчур Сергій Миколайович — в минулому генерал-майор юстиції,

Котовський Юрій Олексійович — в минулому генерал-майор,

Якименко Олександр Григорович — в минулому генерал-майор, колишній голова СБУ,

Тоцький Володимир Володимирович — в минулому генерал-майор,

Ганжа Сергій Валентинович — в минулому генерал-майор,

Єлісєєв Сергій Станіславович - в минулому віцеадмірал,

Шакуро Дмитро Олександрович — в минулому контрадмірал,

Захарченко Віталій Юрієвич — генерал внутрішніх справ”, — сказав Данілов.

Додамо

За його словами, всі ці 10 осіб позбавлені всіх державних нагород, всіх звань.

“До них застосовані максимальні санкції”, — додав Данілов.

Раніше 

26 лютого Президент України Володимир Зеленський увів в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 19 лютого 2021 року про стан виконання рішень Ради національної безпеки і оборони України.

Нагадаємо

19 лютого після засідання РНБО, де було ухвалено рішення про застосування санкцій до Віктора Медведчука, Оксани Марченко та ще низки осіб, секретар РНБО Олексій Данілов вийшов із заявою, що "найближчим часом на наступних засіданнях Ради національної безпеки та оборони ви побачите ще більше і ще цікавіше".

Що було до цього

Олексій Данілов заявив, що Рада національної безпеки і оборони України прийняла рішення застосувати санкції щодо Віктора Медведчука та його дружини Оксани Марченко.

Також Данілов повідомив, що РНБО запровадила санкції проти Медведчука та його дружини за фінансування тероризму.

Раніше секретар РНБО заявляв, що влада не обмежиться санкціями проти телеканалів "ZIK", "NEWSONE" та "112". Найближчим часом санкції будуть вводитися проти певних категорій фізичних та юридичних осіб, серед яких є й народні депутати.

Ситуація з каналами

Президент Володимир Зеленський 2 лютого запровадив персональні санкції проти нардепа від ОПЗЖ Тараса Козака. Санкції діятимуть 5 років. Також санкції накладені на низку підприємств медіахолдингу “Новини”, куди також входять телеканали “ZIK” і “NewsOne”, 112-канал. Під санкції потрапили: “Нові комунікації” — ZIK, “НОВИНИ 24 ГОДИНИ” — “ПАРТНЕР ТВ”, “ЛІДЕР ТВ”, “ТЕЛЕРАДІОКОМПАНІЯ “112-ТВ”, “ТВ ВИБІР” — 112 канал, “НОВИЙ ФОРМАТ ТВ” — засновник Тарас Козак, “АРІАДНА ТВ” — власник Тарас Козак.

3 лютого Зеленський спочатку прокоментував введені ним санкції проти телеканалів “ZIK”, “NEWSONE” та “112”, заявивши, що Україна “рішуче підтримує свободу слова”, а застосовані обмеження — “важке рішення”.

А потім заявив, що для цього були “конкретні підстави”, але чомусь не назвав їх.

Доповнення

Також Зеленський подякував членам Ради національної безпеки і оборони за "швидку реакцію” і представникам громадянського суспільства.

Стосовно “підтримки” громадянського суспільства, то дії Глави держави засудили в багатьох інституціях, зокрема — в Національній спілці журналістів України. З відповідною заявою вже виступив голова НСЖУ Сергій Томіленко, який назвав указ Президента України Володимира Зеленського про введення санкцій проти телеканалів "ZIK", "NEWSONE" та “112” “надзвичайною ситуацією для держави”. З його слів, Національна спілка журналістів України негайно проінформує міжнародні інституції про кричущі дії влади, направлені на боротьбу зі свободою слова в Україні.

Українські Національні Новини

Політика