rosiya-zayavila-scho-truboprovid-v-kitay-zaminit-pivnichniy-potik-2

росія заявила, що трубопровід в Китай замінить "Північний потік - 2"

 • 145751 переглядiв

КИЇВ. 16 вересня. УНН. Російський трубопровід в Китай замінить газопровід "Північний потік - 2" до Європи, зупинений через війну в Україні, заявив міністр енергетики Москви олександр новак, передає УНН посилаючись на росЗМІ.

Деталі

На запитання в інтерв'ю російському телеканалу, чи замінить росія європейський "Північний потік - 2" на азіатський "Siberia - 2" новак відповів: "Так".

Раніше того ж дня міністр у кулуарах візиту до Узбекистану заявив, що росія і Китай незабаром підпишуть угоди про постачання "50 мільярдів кубометрів газу" на рік по майбутньому газопроводу "Siberia - 2" до Сибіру.

Цей обсяг майже відповідає максимальній пропускній спроможності "Північного потоку-1" - 55 млрд кубометрів, який було зупинено 2 вересня.

"Siberia - 2" підживлюватиме енергоємну економіку Китаю, частково через Монголію. Будівництво має розпочатися у 2024 році.

За словами новака, експорт російського газу до ЄС "зменшився приблизно на 50 мільярдів кубометрів" у 2022 році.

Водночас, російський міністр заявив, що "Газпром", оператор газопроводу "Сила Сибіру - 1", який з кінця 2019 року пов'язує родовище Чаяндіна з північно-східним Китаєм, "збільшить свої поставки до 20 мільярдів кубометрів газу" щороку.

Приєднання Ковицького родовища біля озера Байкал до трубопроводу на початку 2023 року допоможе досягти збільшення.

До 2025 року, коли він вийде на максимальну потужність, газопровід вироблятиме 61 мільярд кубометрів газу на рік більше, ніж "Північний потік - 1", з яких 38 мільярдів кубометрів піде до Китаю відповідно до контракту 2014 року, підписаного між "Газпромом" та його китайським партнером.

Сторони також підписали угоди про будівництво нового транзитного маршруту з Владивостока на Далекому Сході росії до північного Китаю, яким буде доставлено додатково 10 мільярдів кубометрів газу, повідомило міністерство енергетики.

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    Понад 100 тисяч українців знайшли роботу в Чехії

     • 247411 переглядiв

    Мавпяча віспа: епідеміолог розповіла про ризики для українців

     • 535161 переглядiв