sanktsiyi-budut-neminuchi-ukrayina-vidreaguvala-na-zayavu-lukashenka-pro-litaki-v-krim

Санкції будуть неминучі: Україна відреагувала на заяву Лукашенка про літаки в Крим

 • 28411 переглядiв

КИЇВ. 2 червня. УНН. Якщо білоруські літаки почнуть літати в анексований Крим, Білорусь очікують неминучі санкції. Про це в ефірі телеканалу "Україна 24" заявила перший заступник міністра закордонних справ України Еміне Джапарова, повідомляє УНН.

Деталі

Джапарова назвала провокаційною і емоційною реакцію Лукашенка, відзначаючи, що в разі здійснення запуску білоруських літаків до Криму, він "розділить цю відповідальність з Росією".

Цитата

"Це досить емоційна і провокаційна реакція Лукашенка. Як тільки хоч один літак Білорусі виявиться над авіа простором Криму, санкції будуть неминучі. Те, що сталося в Криму в 2014 році, і після цього на Донбасі, зокрема окупація Автономної Республіки Крим та міста Севастополь і підбурювання війни на Сході, є порушенням міжнародного права. І якщо Лукашенко хоче розділити цю відповідальність, то це, звичайно, його особистий вибір", - зазначила перший заступник глави МЗС.

Нагадаємо

1 червня самопроголошений лідер республіки Білорусь Олександр Лукашенко заявив про те, що рейси з Мінська до Криму вже знаходяться в розробці.

28 травня Олександр Лукашенко і Володимир Путін провели зустріч у Сочі. Перед її початком Лукашенко сказав, що будуть обговорювати заходи для того, "щоб економіка не завалилася".

Контекст

Україна зупинила авіасполучення з Білоруссю з 26 травня, українським авіакомпаніям і літакам забороняється виконувати польоти в повітряному просторі Республіки Білорусь, а білоруським літакам з 29 травня - в авіапростір України.

Це було зроблено після того, як Мінськ 23 травня, за повідомленнями, підняв в повітря військовий літак, щоб змусити пасажирський літак Ryanair приземлитися. Після цього білоруська влада затримали опозиційного журналіста Романа Протасевича, який знаходився на борту посадженого літака, що викликало міжнародний резонанс.

Українські Національні Новини

Політика