senchenko-rozpoviv-do-chogo-prizvodit-potvorna-kadrova-politika-v-armiyi

Сенченко розповів, до чого призводить потворна кадрова політика в армії

 • 17842 переглядiв

КИЇВ. 8 вересня. УНН. Українці не стоять у черзі в армію. Це стало наслідком демотивуючих чинників, які сьогодні проявляються у "потворній кадровій політиці, кумівстві і корупції" у ЗСУ. Про це в своєму блозі написав політик, народний депутат України V, VI, VII скликань, голова ТСК з розслідування Іловайської трагедії Андрій Сенченко, передає УНН.

За його словами, інформація про нібито небувалий приплив охочих підписати контракт на військову службу не відповідає дійсності. Подібні заяви обумовлені закриттям кордонів і зменшенням кількості робочих місць у цивільному секторі через пандемію "ковід", пояснює він.

"Як тільки обстановка зміниться, черга буде не в армію, а на заробітки в Польщу. І ніякі загороджувальні загони із співробітників військкоматів не допоможуть", - зазначає Сенченко.

Щоб стояла черга в армію, а не на вихід з неї, необхідно прибрати демотивуючі фактори і посилити мотивацію для вступу на військову службу. До очевидних демотиваторів відносяться "потворна кадрова політика, заснована на клановості, кумівстві і корупції", підкреслює експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хомчак єдиний, хто доповідає Президенту, дезінформуючи його про реалії в армії - Корчинська

"Сьогодні жоден солдат не знає, як треба служити, щоб стати генералом. Зате в ходу старий анекдот про те, що син майора не може стати генералом, бо у генерала є свої діти. Хронічними хворобами залишилися системне ігнорування особистих прав військовослужбовців самодурами в погонах і непрацююча система соціальних гарантій.

За десятиліття існування армії незалежної України кількість безквартирних військовослужбовців практично не змінилася. Але замість того, щоб міняти систему, проблему намагаються лікувати заклинаннями", - зазначає Сенченко.

Він переконаний, що влада має всі козирі "на руках" для того, щоб мотивувати українців служити в армії.

"Сьогодні на столі у влади є все - нова кадрова стратегія та система контрактів для збройних сил, сучасна програма забезпечення житлом та багато іншого, аж до програми інтенсивної підготовки в межах проходження служби за попереднім контрактом. Все те, що має змінити навіть не армію, а країну. Залишилося проявити політичну волю", - підкреслив він, додавши, що "без цього на карті світу місця для нас може не залишитися".

Нагадаємо, за словами експерта Гавриша, у ЗСУ відсутня стратегія управління. Крім того, Збройні Сили закопані сьогодні в окопи і перебувають фактично в пасивному стані. Як наслідок, "у офіцерів, солдатів і генералів виникає окопна психологія", зазначає він.

В цілому, військові фахівці вже заговорили про можливу швидку ротацію головнокомандувача ЗСУ Руслана Хомчака, оскільки він "не людина Президента". Також, військові жорстко критикували запропоновану ним "кадрову реформу" армії, яка, згідно з прогнозами, "може призвести до знищення артилерії і масовим звільненням командувачів з бойовим досвідом".

Українські Національні Новини

Політика