shevchuk-porushiv-printsipi-asotsiatsiyi-konstitutsiynogo-pravosuddya-golova-ks-litvi

Шевчук порушив принципи Асоціації конституційного правосуддя - голова КС Литви

 • 16091 переглядiв

КИЇВ. 5 листопада. УНН. Асоціація конституційного правосуддя країн Балтійського та Чорноморського регіонів (BBCJ) розчарована в Станіславі Шевчукові, який на посаді голови КСУ порушив усі принципи BBCJ. Таку позицію УНН озвучив голова Конституційного суду Литви Дейнюс Жалімас, коментуючи спроби Шевчука відновитися на посаді через суд.

"... ми всі розчаровані тим, що пан Шевчук, на жаль, своєю діяльністю, можна так сказати, порушив наші принципи.

А в чому порушення, так я скажу: це справа про незаконне збагачення. Це була червона лінія, тому що всім юристам відомо, що цю справу можна було і потрібно було вирішувати по-іншому. Я знаю, що зараз в Україні відновили цю відповідальність за незаконне збагачення... Але там методом тлумачення закону кримінального кодексу можна було сміливо вирішити, що це не суперечить Конституції. А зараз виглядає так, що в Україні нібито якісь стандарти вищі, ніж існують в Литві або, наприклад, в Молдові. Вище стандарти щодо захисту людей, які підозрюються в корупції і конкретно в незаконному збагаченні.

Але сам такий сумний результат цього (скасування закону про незаконне збагачення з боку КСУ - ред.) у тому, що там, по-моєму, 65 підозрюваних "врятувало" це рішення. Виникає дуже багато питань", - пояснив Жалімас.

Він зазначив, що будь-який новий закон про незаконне збагачення вже не буде діяти щодо раніше підозрюваних чиновників.

"... загалом, їм всім, якби, надали загальну амністію, а це - не відповідає принципам BBCJ, оскільки боротьба з корупцією є однією з направляючих цієї організації. І я думаю, що КСУ на чолі з Шевчуком тоді ці принципи і порушив. І виявилося, що ні думка європейських експертів, ні нашої організації на них не вплинула. А пан Шевчук - адже він був ще й найбільшим захисником ухваленого рішення", - зазначив голова КС Литви, ще раз підкресливши розчарування такими діями ексголови КСУ.

Понад те, за словами Жалімаса, Шевчук своїм рішенням знищив батумський процес щодо засудження російського конституційного суду.

"... тому що з його боку ніяких активних дій, щоб цей процес продовжився, не робилося, хоч і робилося це все, передусім, з метою підтримки України", - сказав суддя.

Він також акцентував на тому, що особистість самого Шевчука - скандальна.

"Знаєте, якщо у людини є такі проблеми, як з Пущею Водицею... Якщо він наймає якусь державну дачу престижну, для блага свого брата - це, самі розумієте, це ніщо інше, як корупція. І це не відповідає принципам ні нашої організації, ні європейським стандартам суддівської етики. Якщо така історія є, як ця дача - то думаю, що всі інші історії не мають вже жодного значення", - підкреслив Жалімас, нагадавши про те, що США позбавили Шевчука візи.

"Адже це теж був сигнал. Наша організація висловлюється за західну геополітичну орієнтацію, і мабуть, якщо когось із цієї організації позбавляють візи в США, - мабуть, проблеми теж в цьому сенсі є", - уточнив суддя.

Голова КС Литви не став прогнозувати ймовірність відновлення Шевчука на посаді голови Конституційного суду України, зазначивши, що рішення ОАСК (про "відновлення") його дивує.

"Мене трохи дивує те, що відбувається зараз. Адже у Конституційного суду України сьогодні інший голова, його обрали в установленому порядку. Я не знаю, як вони вирішать цю ситуацію. Але, думаю, що розум буде переважати, і ситуація вирішиться таким чином, що суд не постраждає", - резюмував Жалімас.

Нагадаємо, Шевчук був усунений з посади судді КСУ шляхом таємного голосування і після невтішних висновків Комісії з регламенту в травні поточного року. Судді КСУ висловили недовіру своєму колишньому керівнику 14 травня, а ДБР згодом відкрило кримінальне провадження за фактом зловживання Шевчуком службовим становищем.

Коментуючи відставку Шевчука, суддя КС Литви Жалімас тоді заявив, що Асоціація конституційного правосуддя країн Балтійського та Чорноморського регіонів (BBCJ) вітає таке рішення суддів КСУ.

"(Це - ред.) дозволить зробити діяльність нашого суду-партнера більш прозорою і ефективною, а також більш орієнтованою на Європу", - підкреслив тоді Жалімас.

Також нагадаємо, рішення про "відновлення" Шевчука на посаду 11 жовтня виніс ОАСК. Суддя Андрій Федорчук ухвалив його одноосібно, не дивлячись на клопотання сторони захисту розглядати справу в складі суддівської трійки.

Українські Національні Новини

Політика