slugi-narodu-pidstavlyayut-prezidenta-ne-ratifikuyuchi-ugodu-pro-vilnu-torgivlyu-mizh-ukrayinoyu-ta-moldovoyu

“Слуги народу” підставляють Президента, не ратифікуючи Угоду про вільну торгівлю між Україною та Молдовою

 • 1319480 переглядiв

КИЇВ. 28 лютого. УНН. Попри позитивний висновок Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва і їх рекомендацію ухвалити законопроект №0151 про внесення змін до Угоди про вільну торгівлю між Україною та Молдовою (Пан-Євро-Мед) за основу та в цілому, документ вже більше ніж місяць не вноситься до порядку денного сесії Верховної Ради, передає УНН.

Деталі

Про важливість ухвалення цього законопроєкту неодноразово говорили як народні депутати, так і інші високопосадовці. Документ понад пів року перебував під куполом Верховної Ради, пройшов низку доопрацювань та врешті був рекомендований головним Комітетом.

Цитата

“Реалізація Протоколу (законопроект №0151 - ред.) дасть можливість у двосторонній торгівлі між Україною та Молдовою при визначенні походження товарів керуватися положеннями Регіональної конвенції про пан-євро-середземноморські преференційні правила походження або Альтернативними правилами походження згаданої Регіональної конвенції”, - ідеться у висновках Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва.

Попри це, документ вже більше ніж місяць не вноситься до порядку денного сесії Верховної Ради, що може свідчити про опосередкований демарш монобільшості проти ухвалення законопроекту.

Нагадаємо

Наразі у межах співпраці з СНД Україна має найбільшу кількість міжнародних документів, хоча ніколи і не була членом цієї організації.

У 2018 році Україна загалом вийшла із усіх статутних органів СНД. Попри це, 365 документів у межах Співдружності залишається чинними, а ще 71 – втратили чинність або були денонсовані. Інші 509 документів не ратифіковані Україною і стосуються переважно організаційних питань.

Одним з документів, який і досі не є денонсований, є Угода про вільну торгівлю з СНД. Позаминулого року Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль та експрем’єрка Молдови Наталія Гавріліце підписали протокол між Кабміном України та урядом Молдови про внесення змін до документу.

За словами Дениса Шмигаля, зміни до Угоди про вільну торгівлю передбачають, що в торгівлі між Україною й Молдовою застосовуватимуться пан-євро-середземноморські правила походження товарів.

Водночас для впровадження цього протоколу Україна має ухвалити законопроєкт 0151 про внесення змін до Угоди про вільну торгівлю, який і досі перебуває у стінах Верховної Ради та ще не був винесений на голосування.

Тому експортери під час проходження митниці вимушені користуватися Договором про зону вільної торгівлі з СНД, в якому, серед іншого, присутня й росія.

Українські Національні Новини

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    Куп'янськ зранку знову обстріляв ворог, є жертва - ОВА

     • 724233 переглядiв