sohodni-den-khvorykh-na-epilepsiiu-sytuatsiia-iz-zakhvoriuvanistiu-v-ukraini

Сьогодні день хворих на епілепсію: ситуація із захворюваністю в Україні

 • 31655 переглядiв

26 березня у всьому світі відзначається Всесвітній день боротьби з епілепсією або Фіолетовий день, покликаний підвищити обізнаність про епілепсію, хронічний неврологічний розлад, що характеризується нападами, а також подолати соціальну стигматизацію та проблеми, з якими стикаються люди, що страждають на цю хворобу.

Сьогодні, 26 березня, у багатьох країнах світу відбуваються різноманітні заходи з нагоди Дня хворих на епілепсію. Подія ще називається Фіолетовий день, пише УНН.

Подію у 2008 році заснувала хвора на епілепсію дев’ятирічна дівчина з Канади Кессіді Меган. Вона хотіла показати, що люди, які страждають на епілепсію потребують уваги суспільства, а довкола самого захворювання існує багато міфів. Символом подію дівчина обрала фіолетову стрічку.

Поступово ініціативу Кессіді Меган підхопили у багатьох країнах світу.

Епілепсія – це група хронічних неврологічних розладів, характерною рисою яких є судомні напади. Точних причин виникнення захворювання поки немає, але перенесення інших тяжких хвороб та погані звички можуть спровокувати епілепсію. Лікування полягає лише в підтриманні нормального стану організму, повне одужання наразі неможливе.

За статистикою, на епілепсію у всьому світі страждають близько 50 мільйонів людей.

майже 80 % випадків хвороби реєструється у країнах, які розвиваються. Частота нападів має тісний зв'язок із віком людини, в осіб похилого віку епілептичні напади спостерігаються частіше.

В індустріально розвинутих країнах дебют хвороби найчастіше спостерігається у немовлят та осіб похилого віку. у країнах, які розвиваються, -  у дітей молодшого шкільного віку та підлітків.

У 60 % випадків епілептичні припадки відбуваються у вигляді судом.

В Україні на епілепсію страждають трохи більше 50 тисяч чоловік.

Епілепсія негативно впливає на соціальний та психологічний стан хворих, які можуть зіткнутися із соціальною ізоляцією, дискримінацією або з розвитком інвалідності. До наслідків епілепсії також відносять академічну неуспішність та проблеми із працевлаштуванням.

У хворих на епілепсію нерідко спостерігаються певні складнощі у навчанні, особливо це стосується дітей, хворих на епілепсію.Сім'ї хворих можуть потерпати від упереджень, які існують у суспільстві щодо епілепсії.

Саме для того аби позбутися у суспільстві цих негативних моментів і була започаткована сьогоднішня подія.

Раннє виявлення хвороби Паркінсона: новий тест допоможе не чекати симптомів роками21.03.24, 14:39

Захар Подкидишев

Здоров'я

Популярні

Новини по темі

26 березня: Всесвітній день вермуту, День "Вигадай своє свято"

 • 30592 переглядiв