spalakhi-kovidu-u-zsu-tse-naslidok-ignoruvannya-komanduvannyam-ifa-skriningu-likar

Спалахи "ковіду" у ЗСУ - це наслідок ігнорування командуванням ІФА-скринінгу - лікар

 • 26806 переглядiв

КИЇВ. 24 вересня. УНН. Командування медичних сил ЗСУ щодня звітує про виявлення все нових і нових хворих на коронавірусну хворобу серед військових. Статистика свідчить про ріст захворюваності. Разом з тим, про заходи, які вживаються Генштабом задля стримання пандемії - не інформують, хоча є відповідний наказ МОЗ, який, зокрема, передбачає обов'язковість постійного ІФА-тестування військових з метою виявлення і хворих, і вже перехворілих. Про це у коментарі УНН розповіла лікар-інфекціоніст Лариса Мороз.

"Якщо у протоколі чітко прописано про те, як у ЗСУ має проходити ІФА-тестування – то протокол має виконуватися. А так, ймовірно, він просто не виконується. А потрібно виконувати протокол, бо у нас ситуація із "ковідом" погіршується кожного дня. Дотримання цього протоколу у частині ІФА дасть нам можливість зменшити і уповільнити кількість інфікованих. Бо там у ЗСУ є велике скупчення людей, хоча і молодого віку. Крім того, вони, здебільшого, знаходяться у закритих приміщеннях. І якщо є одна інфікована людина – вона з легкістю може інфікувати всіх оточуючих. А тому дуже ретельно треба виконувати цей протокол щодо ІФА, бо це раннє виявлення, і якщо є раннє виявлення, можна вчасно самоізолювати того, хто захворів, не наражаючи на небезпеку інших", - пояснила лікар.

За її словами, головне - вчасно виявляти контактних осіб. Це зупиняє подальше поширення вірусу.

"У ситуації з ЗСУ мова взагалі про питання національної безпеки. Ви ж розумієте, що армія - це завжди національна безпека, а коли там хворіють – це знижує нашу боєздатність і обороноздатність також. Крім того, може втрачатися бойовий і патріотичний дух. Бо будь-якій хворій людині дуже важко виконувати своє бойове завдання", - уточнила Мороз.

Нагадаємо, наказ МОЗ про обов'язкове ІФА-тестування серед військових чинний з 21 травня поточного року.

Разом з тим, дані станом на середину серпня свідчили про те, що військових тестували дуже мало: дослідженням було охоплено всього 2,3%.

Також нагадаємо, нещодавно довкола командування Медичних сил ЗСУ розгорівся гучний корупційний скандал. Там від підприємця вимагали та отримали хабар у розмірі 1 млн грн за право поставити армії медичні захисні маски.

Ба більше, як розповіла волонтер Оксана Корчинська, командувач ЗСУ Руслан Хомчак вимагав від СБУ не розголошувати інформацію про цей хабар.

Загалом, експерти кажуть, що командування Медичних сил перетворили в "осередок" корупції і не без відома керівництва ЗСУ. Хоча утворення такого медичного підрозділу мало благу мету і відповідало вимогам НАТО.

Як відомо, командування Медичних сил ЗСУ було створено у лютому поточного року. Тоді ж командувачем медичних сил призначили генерал-майора медичної служби Ігоря Хоменка. Командування Медичних сил ЗСУ підпорядковуються головнокомандувачу ЗСУ Руслану Хомчаку.

Українські Національні Новини

Політика