spiker-palati-predstavnikiv-ssha-ta-lider-tayvanyu-proveli-zustrich-na-tli-napruzhenosti-z-kitayem

Спікер Палати представників США та лідер Тайваню провели зустріч на тлі напруженості з Китаєм

 • 713534 переглядiв

КИЇВ. 6 квітня. УНН. Спікер Палати представників США Кевін Маккарті прийняв у середу, 5 квітня, лідера Тайваню Цай Ін Вень як "великого друга Америки", щоб продемонструвати підтримку Вашингтона під час двопартійної зустрічі високого рівня. Щоб уникнути ескалації напруженості з Пекіном, Цай і Маккарті уникали закликів прихильників жорсткої лінії в Сполучених Штатах до більш конфронтаційної позиції щодо Китаю на захист Тайваню, інформує УНН з посиланням на Associated Press.

Деталі

Зазначається, що обидва посадовці під час зустрічі в Президентській бібліотеці Рональда Рейгана в Каліфорнії продемонстрували єдність та визнали загрози з боку Китаю щодо уряду острова, але говорили лише про збереження давньої політики США.

"Підтримка Америки народу Тайваню залишатиметься рішучою, непохитною та двопартійною", - сказав Маккарті журналістам на пресконференції.

Він також нагадав про підхід Рейгана до зовнішніх відносин, спрямований на підтримку миру через силу, і наголосив, що "це двопартійна зустріч членів Конгресу, а не якась одна політична партія". Спікер додав, що американо-тайваньські зв’язки "міцніші, ніж будь-коли".

Своєю чергою, Цай заявила, що "непохитна підтримка запевняє народ Тайваню в тому, що ми не ізольовані". Водночас, зазначає АР, формальні атрибути зустрічі та високий ранг деяких обраних посадових осіб у делегації від Конгресу загрожували зіткнутися з позицією Китаю щодо того, що будь-яка взаємодія між офіційними особами Вашингтону та Тайбею є "викликом" претензіям Китаю щодо суверинітету острова.

Під час закритої зустрічі, до якої приєдналися законодавці від Демократичної та Республіканської партій, сторони обговорили важливість самооборони Тайваню, сприяння міцним торговим і економічним зв'язкам і підтримку здатності уряду острова брати участь у міжнародному співтоваристві, повідомила Цай. Натомість вони не згадали про заклики прихильників жорсткої лінії в Конгресі та поза ним до більшої відданості США обороні Тайваню, якщо Китай нападе.

Цай сказала, що вона наголосила законодавцям на прихильності Тайваню "захищати мирний статус-кво, де люди Тайваню можуть продовжувати процвітати у вільному та відкритому суспільстві". 

"Не секрет, що сьогодні мир, який ми зберегли, і демократія, над розбудовою якої наполегливо працювали, стикаються з безпрецедентними викликами. Ми знову опинились у світі, де демократія знаходиться під загрозою, і не можна недооцінювати нагальність збереження маяка свободи", - попередила президент.

Сполучені Штати розірвали офіційні відносини з Тайванем у 1979 році, офіційно встановивши дипломатичні відносини з урядом Пекіна. США визнають політику "одного Китаю", згідно з якою Пекін претендує на Тайвань, але не схвалюють претензій Китаю на острів і залишаються ключовим постачальником військової та оборонної допомоги Тайваню. Повідомляється, що для Цай це була "найважча зупинка" в тижневій подорожі, яка мала на меті зміцнити альянси зі США та Центральною Америкою. 

У відповідь на візит Китай заявив, що "рішуче виступає проти та рішуче засуджує" такий крок. Представник МЗС країни повідомив, що Пекін "вживатиме рішучих заходів для захисту національного суверенітету і територіальної цілісності", і закликав США "не йти далі неправильним і небезпечним шляхом".

Станом на ранок четверга, 6 квітня, не було жодних ознак великомасштабної військової відповіді, як це робив Китай раніше, повідомляє агентство.

Міністерство національної оборони Тайваню, однак, заявило в середу ввечері, що відстежило авіаносець китайської армії «Шаньдун», що проходить через протоку Баші на південний схід Тайваню. «Умисні дії Китаю поставили під загрозу регіональну стабільність і викликали напруженість у Тайванській протоці», - заявило міністерство оборони Тайваню, яке цитує Australian Broadcasting Corporation.

Нагадаємо

Високопоставлений американський чиновник у Сінгапурі 23 березня заявив, що Сполучені Штати не бачать неминучої загрози вторгнення Китаю на Тайвань, але готові захищати самоврядний острів.

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    Негода залишила без світла міста і села у двох областях

     • 953591 переглядiв

    У Берлусконі лейкемія - ЗМІ

     • 1090111 переглядiв