sprava-sheremeta-politsiya-dopitala-biloruskogo-ekssilovika-v-ukrayini

Справа Шеремета: поліція допитала білоруського екссиловика в Україні

 • 11449 переглядiв

КИЇВ. 19 січня. УНН. Поліцейські у межах пошуку замовників вбивства журналіста Павла Шеремета допитали розпорядника оприлюднених раніше аудіозаписів, ексспівробітника білоруських силових відомств Ігоря Макара, на території України. Про це повідомляє пресслужба Національної поліції, передає УНН.

У поліції нагадали, що у грудні 2020 року за допомогою Служби зовнішньої розвідки отримали певні дані, які "становлять інтерес у встановленні замовників вбивства журналіста Павла Шеремета". Пізніше фрагменти інформації, яка є в розпорядженні слідства Нацполіції, були оприлюднені у мережі Інтернет. На аудіозаписі невстановлені особи обговорюють питання вбивства журналіста Павла Шеремета. Відомо, що запис був зроблений у 2012 році.

"Для отримання додаткової інформації, яка допоможе вийти на слід замовників зухвалого вбивства Павла Шеремета у середмісті столиці України, слідчі Нацполіції допитали чоловіка, котрий передав для опублікування вищевказані аудіозаписи... Поліцейські забезпечували охорону життя та здоров’я свідка під час його перебування на території України", - повідомили у поліції.

Зазначається, що він має процесуальний статус свідка.

"Під час допиту свідок надав слідчим інформацію, котра може суттєво пришвидшити процес встановлення замовників та обставин підготовки підриву Павла Шеремета. Наразі поліцейські перевіряють отримані дані. Аудіозапис направлений на фоноскопічну експертизу", - вказали правоохоронці.

Окрім того, як зазначається, працівники Нацполіції "підготували клопотання про надання міжнародної правової допомоги на проведення додаткових слідчих дій на території держав, пов’язаних із оприлюдненим аудіозаписом". "Відповідні документи передані на погодження Офісу Генерального прокурора", - відзначили у поліції.

Напередодні колишній співробітник спецназу Макар в інтерв'ю білоруській службі "Радіо Свобода" повідомив, що дав свідчення в Києві у справі про вбивство Павла Шеремета. "Я дав українській стороні набагато більше інформації, ніж публікував у ЗМІ... Я думаю, що розслідування справи в результаті всього цього кардинально зміниться, і його завершить Генеральна прокуратура України. Я переконаний, що цей злочин буде розкритий", сказав, зокрема, Макар.

4 січня 2021 року брюссельське видання EUObserver опублікувало запис розмови у 2012 році за участю особи, голос якої нагадує голос тодішнього голови КДБ Білорусі Вадима Зайцева. Розмова йшла про підготовку до ліквідації опонентів білоруської влади.

Нагадаємо, 20 липня 2016 року, близько 7:45 ранку, стався вибух в автомобілі на перехресті вулиць Богдана Хмельницького та Івана Франка у Києві. У результаті вибуху загинув відомий журналіст Павло Шеремет.

Понад рік тому правоохоронці назвали підозрюваних у вбивстві Павла Шеремета: Яна Дугарь, Андрій Антоненко, подружжя Інна і Владислав Грищенки, Юлія Кузьменко.

У травні 2020 року, за даними сторони захисту, досудове розслідування у справі про вбивство журналіста Павла Шеремета завершили.

Після появи згаданих аудіозаписів у МВС заявили, що ці "білоруські записи" ніяк не вплинуть на статус Антоненка, Кузьменко і Дугарь.

Українські Національні Новини

Кримінал та НП