sprava-vbivstva-sheremeta-rozporyadnika-biloruskikh-zapisiv-chekayut-v-ukrayini

Справа вбивства Шеремета: розпорядника "білоруських записів" чекають в Україні

 • 12818 переглядiв

КИЇВ. 5 січня. УНН. Національна поліція України планує провести слідчі дії із розпорядником аудіозаписів, де начебто посадовці КДБ Білорусі обговорюють усунення політичних опонентів, зокрема, журналіста Павла Шеремета, й підготувала запрошення в Україну. Про це УНН повідомляє із посиланням на пресслужбу Національної поліції України.

"Національна поліція України зацікавлена в отриманні додаткової інформації, яка може стосуватися замовників вбивства Павла Шеремета. Для цього необхідно провести відповідні слідчі дії з особою, котра є розпорядником звукозапису", - йдеться у повідомленні.

Повідомляється, що оскільки розпорядник звукозапису наразі знаходиться на території однієї з країн Євросоюзу, для проведення відповідних слідчих дій потрібно дотримуватися процедури міжнародної правової допомоги. Вже сформована спільна група у складі співробітників Нацполіції та Офісу Генерального прокурора, яка готова найближчим часом виїхати у країну перебування власника запису.

"Крім того, слідчі Нацполіції підготували офіційне запрошення в Україну особі, котра є розпорядником звукозапису, для участі у слідчих діях. Чоловік отримає процесуальний статус свідка, також йому буде забезпечена належна охорона", - зазначається у повідомленні.

У поліції нагадують, що справа щодо виконавців вбивства Павла Шеремета вже розглядається у суді. Слідством була зібрана повна доказова база причетності трьох обвинувачених до скоєння цього злочину. Надалі рішення ухвалюватиме суд.

"При цьому зауважуємо, що отримана інформація про так званий "білоруський слід" стосується виключно замовників вбивства журналіста, ці матеріали відпрацьовуються в окремому кримінальному провадженні. Як раніше повідомляло слідство, одним із мотивів скоєння злочину може бути професійна діяльність загиблого, який неодноразово критикував владу, у тому числі й Білорусі. Тобто інформація про ігнорування органом досудового розслідування цієї версії не відповідає дійсності", - йдеться у повідомленні.

Окрім того, повідомляється, що аудіозапис, який отримала Національна поліція України, вже направлений на проведення фоноскопічної експертизи.

Так, колишній співробітник білоруського спецназу Ігор Макар, який передав українським правоохоронцям аудіозаписи, де начебто посадовці КДБ Білорусі обговорюють усунення політичних опонентів, зокрема, журналіста Павла Шеремета, готовий дати свідчення в Офісі Генпрокурора України.

Нагадаємо, раніше, 4 січня, у мережу просочилися записи розмов глави Комітету держбезпеки Білорусі у 2008-2012 роках Вадима Зайцева.

Так, Зайцев у квітні 2012 року під час інструктажу співробітників контртерористичного підрозділу КДБ "Альфа" у Мінську обговорював спосіб вбивства Шеремета, який у той час жив у Росії.

Пізніше Національна поліція України заявила, що отримала у розпорядження інформацію про можливих замовників вбивства Павла Шеремета.

Також колишній співробітник білоруського спецназу Ігор Макар, який передав українським правоохоронцям аудіозаписи, де начебто посадовці КДБ Білорусі обговорюють усунення політичних опонентів, зокрема, журналіста Павла Шеремета, готовий дати свідчення в Офісі Генпрокурора України.

Так, нагадаємо, що 20 липня 2016 року, близько 7:45 ранку стався вибух в автомобілі на перехресті вулиць Богдана Хмельницького та Івана Франка у Києві. У результаті вибуху загинув відомий журналіст Павло Шеремет. 

Понад рік тому правоохоронці назвали підозрюваних у вбивстві Павла Шеремета: Яна Дугарь, Андрій Антоненко, подружжя Інна і Владислав Грищенки, Юлія Кузьменко.

У травні 2020 року, за даними сторони захисту, досудове розслідування у справі про вбивство журналіста Павла Шеремета завершили.

Українські Національні Новини

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    Засідання КСУ по указу Зеленського завершилося - джерело

     • 39958 переглядiв

    Кабмін ухвалив низку кадрових рішень: кого призначили

     • 32923 переглядiв