ssha-shvidshe-za-vse-zablokuyut-viplati-rosiyi-po-derzhborgu-nastupnogo-tizhnya-minfin

США, швидше за все, заблокують виплати росії по держборгу наступного тижня – Мінфін

 • 126720 переглядiв

КИЇВ. 18 травня. УНН. Міністр фінансів США Джанет Єллен у середу дала зрозуміти, що США, швидше за все, скасують дозвіл, який дозволяв росії продовжувати виплати за держборгом і уникнути дефолту, пише УНН з посиланням на CNN.

Цитата

Виступаючи на пресконференції в Німеччині, Єллен сказала, що "з достатньою часткою ймовірності" очікується, що термін дії ліцензії закінчиться 25 травня.

"Остаточного рішення щодо цього ще не було. Але я думаю, що це навряд чи продовжиться", — сказала Єллен.

Деталі

Відповідний крок, як зазначається, фактично позбавить росію можливості платити власникам облігацій США, що підвищить ризик дефолту. росія не оголошувала дефолту за своїм зовнішнім обов'язком з часів більшовицької революції понад сто років тому.

Санкції США, запроваджені після вторгнення росії в Україну, забороняють операції з центральним банком росії, міністерством фінансів та фондом національного добробуту. Проте міністерство фінансів США видало ліцензію, яка дає змогу проводити операції, пов'язані з виплатою боргу.

"Коли ми вперше ввели санкції проти росії, ми зробили виняток, який давав певний період часу для впорядкованого переходу і для того, щоб інвестори могли продавати цінні папери", — сказала Єллен.

"Очікувалося, що воно буде обмежене за часом", - пояснила вона.

Єллен дала зрозуміти, що її не турбують можливі побічні ефекти, спричинені припиненням дії ліцензії.

"росія зараз не в змозі запозичувати на світових фінансових ринках. У неї немає доступу до ринків капіталу. Якщо росія не зможе знайти законний спосіб здійснити ці платежі та технічно оголосить дефолт за своїм боргом, я не думаю, що це буде суттєвою зміною у положенні росії. Вони вже відрізані від світових ринків капіталу, і це буде продовжуватися", - додала секретар.

Нагадаємо

Напередодні агентство Bloomberg з посиланням на власні джерела повідомило, що США готові повністю заблокувати можливість росії платити американським власникам облігацій після 25 травня, що може поставити москву на межу дефолту.

Українські Національні Новини

Політика