sudam-v-ukrayini-doviryayut-lishe-12-3-ukrayintsiv-opituvannya

Судам в Україні довіряють лише 12,3% українців - опитування

 • 10126 переглядiв

КИЇВ. 3 жовтня. УНН. Згідно з соціологічним дослідженням, судам в Україні майже або повністю довіряють лише 12,3% українців. Про такі результати опитування повідомила прес-служба Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), передає УНН.

"Судам України скоріше або повністю довіряють 12,3% жителів України, не довіряють – 78,5%. Ще 9,2% респондентів не визначилися зі своєю думкою, або відмовилися відповідати", - йдеться у повідомленні КМІС.

При цьому 31,3% респондентів зазначили, що за останні 3-4 роки їхнє ставлення до судів погіршилося, і лише 2,7% заявили про покращення ставлення до судової системи. Ще 58,1% стверджують, що їхнє ставлення не змінилося, а 7,9% не визначилися зі своєю думкою або відмовилися відповідати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Більша частина населення України виступає за вступ до ЄС – опитування

Крім того, більше чверті опитаних – 26,7% зазначили, що взагалі не чули про судову реформу, тоді як знають про таку 73,3% респондентів. З цих 73,3% стверджують, що вони знають досить добре про основні положення реформи – 3,9%. Ще 22,7% стверджують, що вони знають про деякі положення реформи, а 46,7% відповіли, що вони лише чули про реформу, але не знають про її положення.

Також КМІС повідомив, що згідно з результатами опитування, громадяни хотіли б отримати такі зміни в результаті судової реформи: позбавити суддів недоторканності і привілеїв хотіли б 53,2%; ввести майнову відповідальність суддів за незаконні рішення – 49,4%; покращення доступу до правосуддя – 43,9%; скорочення термінів розгляду справ в судах – 40,5%; впровадження перевірки суддів на детекторі брехні – 40,4%; швидкість виконання судових рішень – 38,8%; звільнення частини суддів, переатестація суддів – 34,7%; впровадження виборності суддів, щоб місцеві жителі самі їх обирали – 30,4%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні за рік збільшилась кількість щасливих людей – опитування

Серед громадян, які вважають реформу неуспішною, 45% вважають, що їй заважає корупція в системі органів державної влади, 17,7% - спроба Президента України підпорядкувати собі всі гілки державної влади, зокрема чиновників, відповідальних за проведення судової реформи, 10,2% – протидія самих суддів і причетних осіб, кругова порука, 5,3% – боротьба політичних кланів за сфери впливу, 5,1% – небажання депутатів Верховної Ради ухвалювати потрібні закони, 4,8% – розвал системи державного управління в цілому, 4,7% – некомпетентність чиновників, відповідальних за проведення судової реформи.

Довідка УНН: Дані були отримані в результаті проведення соціологічного опитування, проведеного з 12 по 24 вересня 2018 року Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) методом особистого інтерв'ю. Всього було опитано 2011 респондентів, що мешкають у 110 населених пунктах усіх регіонів України (крім АР Крим) за 4-х ступеневою стохастичною вибіркою, що репрезентативна для населення України віком від 18 років.

У Луганській і Донецькій областях опитування проводилося тільки на території, що контролюється українською владою. Статистична похибка вибірки не перевищує: 3,3%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Опитування: мир на Донбасі силовим шляхом підтримують 17% українців

Нагадаємо, 3 жовтня, розпочне роботу новоутворений Київський апеляційний суд замість ліквідованих Апеляційного суду Києва та Апеляційного суду Київської області. Юрисдикція суду поширюватиметься на Київ та Київську область.

Українські Національні Новини

Суспільство

    Популярні

    Новини по темі

    З початку року в Україні зафіксовано вже 123 випадки АЧС

     • 13359 переглядiв

    СБУ викрила махінації з грошима на Запорізькій АЕС

     • 9817 переглядiв

    Чоловік з ножем напав на пасажирів лондонського метро

     • 12329 переглядiв