ukenru
trukhanov-pro-naslidki-shtormovoyi-zlivi-v-odesi-nashe-schastya-scho-dosch-zakinchivsya-za-5-godin

Труханов про наслідки штормової зливи в Одесі: наше щастя, що дощ закінчився за 5 годин

 • 33128 переглядiв

КИЇВ. 22 липня. УНН. П'ятигодинний дощ в Одесі привів до того, що рівень води в Хаджибеївському лимані зрівнявся з рівнем води на дамбі, яка відділяє цю водойму від північно-західної частини Одеси. Про це на апаратній нараді 22 липня повідомив мер Одеси Геннадій Труханов, передає УНН.

За словами міського голови, якби дощ не припинився, почався б перелив, який міг закінчитися руйнуванням дамби і повним затопленням деяких районів міста.

Цитата

"Те, що в Німеччині відбувалося протягом 3 днів у нас відбулося за кілька годин", - сказав Труханов, додавши, що подібна за силою злива мала місце в Одесі в 1988 році. Труханов повідомив, що якщо вранці в Одесі фіксувалися 23 підтоплення, то до 11.00 ліквідовано 21 з них.

Деталі

За словами Труханова, нічна злива ще раз довела необхідність проведення протиаварійних робіт на дамбі.
Питання Хаджибейської дамби в останні роки постійно перебуває у фокусі обговорення влади і громадськості. Хаджибейська дамба була побудована в 1932 році для того, щоб захистити від можливого затоплення район Пересипу. Сьогодні це автодорога загальнодержавного значення, яка з'єднує пряме автодорожнє сполучення Миколаєва та Рені. З 2003 року дамба знаходиться в аварійному стані. За офіційними оцінками фахівців міськради, в разі її прориву буде затоплена територія близько 23 кв.км (2300 га). У зону можливого затоплення потрапляють: залізнична гілка, понад 50 підприємств і організацій, в тому числі нафтопереробні підприємства, Одеська ТЕЦ, ТОВ "Інфокс", СБО "Північна" з мулистими майданчиками, навчальні установи, пологовий будинок і Центр сімейної медицини. Буде порушено енергозабезпечення, водопостачання і водовідведення Суворовського району Одеси і центральній частині міста.

Додамо

Фахівці різних рівнів сходяться на думці, що проблема дамби вимагає комплексного вирішення, включаючи питання зниження рівня води в Хаджибейському лимані і завершення проекту глибоководного випуску стічних вод від станції біологічної очистки "Північна" в море.

Українські Національні Новини

УНН-Одеса