u-brytanii-vse-bilshe-ukrainskykh-bizhentsiv-staiut-zhertvamy-vizovykh-shakhraiv-the-independent

У Британії все більше українських біженців стають жертвами візових шахраїв - The Independent

 • 22186 переглядiв

Українці, які шукають притулку у Великій Британії, завдяки програмі Homes for Ukraine, все частіше стають жертвами шахраїв. Злочинці видурюють у людей гроші, видають їм фальшиві візи та зникають.

В Британії все більше українців, які намагаються скористатись британською державною програмою допомоги біженцям Homes for Ukraine, стають жертвами шахраїв. Про це з посиланням на The Independent, передає УНН.

Деталі

Злочинці, скориставшись відчаєм українців, змушують їх платити сотні фунтів стерлінгів за дозвіл на подорожні листи до Великобританії та підроблені британські візи. У благодійних організаціях кажуть, кількість таких ситуації зростає.

Єврокомісія виділить понад 65 млн євро чотирьом країнам ЄС на фінансування біженців з України18.12.23, 17:06

Водночас у виданні додають, що часто британські прикордонники надають шестимісячні візи українцям, що стали жертвами шахрайства. Проте існують випадки, коли людей кваліфікують, як нелегальних мігрантів.

Благодійники занепокоєні тим, що українці, які отримали шестимісячний візовий штамп, не мають доступу до житла та пільг. Зазначається, що місцеві органи влади та працівники центру зайнятості вважають  їх перебування в країні не законним.

Доповнення 

Журналісти наводять історію українською біженки Марії, чиє рідне місто на сході України окуповане росією. Сама вона, намагаючись виїхати до Британії, "потрапила на гачок" до шахраїв. 

Їй надіслали нібито британську візу та інформацію про її британських спонсорів (поручителів, що надають житло) після того, як вона заплатила близько 300 фунтів стерлінгів за допомогу в організації свого переїзду у Британію.

Я була впевнена, що вони [спонсори - ред.] чекають мене в Англії. Але коли я прибула в аеропорт Станстед, я виявила, що мій лист від Міністерства внутрішніх справ був підробкою. Офіцер поставив у моєму паспорті штамп із тимчасовою візою та сказав мені піти до адміністрації громади, в якій, як було сказано, жив мій "спонсор". Коли в адміністрації сказали, що такий спонсор у них не зареєстрований, я мало не знепритомніла. Що робити? Мені більше не було куди йти

- розповідає Марія.

Наразі Червоний Хрест помістив Марію до тимчасового притулку, який забезпечив їй 30 фунтів стерлінгів на тиждень, щоб прожити, поки вона чотири місяці боролася за отримання біометричного дозволу на проживання.

Це означало, що вона не могла працювати, вчитися, подати заявку на отримання пільг або відвідати лікаря.

Кількість біженців з України в ЄС у жовтні зросла на 51,8 тис. – Євростат 11.12.23, 06:05

Британські правоохоронці кажуть, що їм  відомо про проблему використання українських біженців британськими мережами організованої злочинності. В міністерстві запевняють, що працюють над виявленням і запобіганням подібним випадкам.

У Британському Червоному Хресті також розповіли, що їм відомо про невелику кількість випадків, коли британські спонсори оплачували поїздку українських сімей до Великобританії за умови, що ті приймуть конкретну пропозицію роботи.

Натомість після прибуття виявлялося що умови працевлаштування значно відрізняються від тих, що були домовлені спочатку. 

Ми також чули, що це має місце в ситуаціях, коли додаткова вартість життя (комунальні послуги, витрати на їжу), пов’язана з розміщенням сім’ї, використовується як причина змушувати людей працювати в експлуатаційний спосіб

- розповіли у Червоному Хресті.

ВАЖЛИВО

Благодійні організації попереджають українців, що так звані "українські" візи, які видає Британія біженцям з України, є безкоштовними. Тому вимога заплатити за них вже має насторожувати. Також українців закликають ретельніше перевіряти спонсорів, що надають житло у Британії, зокрема проводити хоча б один відеодзвінок.

Нагадаємо

Українські біженці в Європі стоять перед важким вибором: повернутися додому чи залишитися в ЄС, причому деякі країни, такі як Німеччина, приймають їх на довгострокову перспективу, попри проблеми з працевлаштуванням.

Фінляндія разово платитиме €5,3 тис. українцям за добровільне повернення додому24.12.23, 04:29

Володимир Омельченко

Суспільство

    Популярні

    Новини по темі

    Ігнат прокоментував можливість отримання F-16 до кінця року

     • 57497 переглядiв

    В Україні визначили найкращих спортсменів грудня

     • 23531 переглядiв