u-kaspiiskomu-mori-vyiavleno-naftovyi-rozlyv-nazvano-ymovirni-prychyny

У Каспійському морі виявлено нафтовий розлив, названо ймовірні причини

 • 25573 переглядiв

Дрейфуючу нафтову пляму, площею близько 7 квадратних кілометрів, виявлено в Каспійському морі в районі нафтового родовища "Кашаган".

Дрейфуючу нафтову пляму, площею близько 7 кв. км виявлено в Каспійському морі, поблизу родовища "Кашаган". Про це пише у Facebook Галина Чернова, керівник еколого-правового центру "Глобус", із посиланням на дані групи космічного моніторингу, передає УНН.

Деталі

У Каспійському морі, на території, прилеглій до нафтового родовища "Кашаган", було виявлено серйозний розлив нафти. Те, що сталося, пов'язують із результатами діяльності компанії NCOC (North Caspian Operating Company - компанія, що займається реалізацією проекту з освоєння морських нафтогазових родовищ у Казахстані).

За даними групи, що здійснює цей космічний моніторинг, "на радіолокаційному зображенні європейського супутника Sentinel-1A від 30.04 (02:43 UTC) відобразився розлив біля казахстанського родовища і місця видобутку нафти "Кашаган". Запитання до компанії NCOC: що сталася у вас на морському комплексі, хто допустив цей розлив і як було подолано цей інцидент?

- пише Галина Чернова, керівник еколого-правового центру "Глобус".

Згідно з інформацією, доступною на цей момент, утворення дрейфуючої нафтової плями пов'язують із такими причинами:

1) випадковий або аварійний витік нафти під час видобутку,

2) скидання виробничих вод, що містять нафтопродукти, які повинні зберігатися і вивозитися на сушу для утилізації,

3) можливо сталася аварійна ситуація із суднами обслуговування, які допустили цей розлив.

Раніше, на громадських слуханнях щодо роботи морського комплексу, представники нафтової компанії обіцяли не допустити забруднення ні повітря, ні морської акваторії, пише Чернова.

29 березня, компанія NCOC проводила в аулі Дамба громадські слухання саме щодо роботи морського комплексу компанії. На всі запитання, які лунали в залі від учасників слухань і через Zoom-майданчик, менеджери компанії відповідали, що компанія не допускає забруднення ані повітря, ані морської акваторії: у доповідях і презентаціях фахівців NCOC і розробників проєкту повідомлялося, що компанія прагне до "нульових" викидів і скидів у навколишнє середовище нашого регіону. Але чи так це! Розлив із космосу красномовно говорить зовсім про інше

- підсумувала Галина Чернова.

Казахське видання Lada.kz звернулося за коментарями до прес-служби нафтової компанії NCOC і до департаменту екології Атирауської області Казахстану.

У NCOC повідомили, що готують інформацію; у департаменті екології кореспонденту видання "Lada" відповіли, що проводять необхідні заходи щодо інциденту.

Нагадаємо

Аварійний витік нафтової суміші стався з нафтопроводу поблизу села Побєда Охтирського району Сумської області, унаслідок чого було забруднено земельну ділянку площею 98 кв.м.

Ціни на нафту впали через збільшення запасів сирої нафти в США та очікування можливої бездіяльності ОПЕК+ у своїй виробничій політиці, що призвело до фіксації прибутку після сильного ралі в середині березня.

Ігор Тележніков

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    Держборг України наблизився до 5,5 трлн грн

     • 23310 переглядiв