u-kozhniy-pyatiy-kompaniyi-prognozuyut-podalshe-skorochennya-kadriv-opituvannya

У кожній п'ятій компанії прогнозують подальше скорочення кадрів - опитування

 • 17191 переглядiв

КИЇВ. 16 жовтня. УНН. Скорочення персоналу упродовж наступних 12 місяців передбачають 21,0% опитаних компаній. Лише 10,2% підприємств планують наймати нових працівників. Про це УНН повідомляє з посиланням на дані опитування керівників підприємств, проведеного Національним банком України у IІІ кварталі 2020 року.

"Бізнес і надалі налаштований скорочувати кількість працівників. Лише 10,2% підприємств планують наймати нових працівників упродовж наступних 12 місяців. Скорочення персоналу передбачають 21,0% опитаних компаній", - йдеться у повідомленні.

Як вказано, песимістично налаштовані респонденти всіх видів економічної діяльності, крім торгівлі, де здебільшого не очікують змін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайти роботу через службу зайнятості в середньому можна за чотири місяці

Одночасно суттєво зросла кількість компаній, які планують підвищувати зарплати своїм працівникам упродовж наступних 12 місяців. Таких – 55,7% (проти 36,5% у попередньому кварталі). Лише 3,6% компаній готові до зменшення зарплат. Ліпші очікування щодо збільшення фонду оплати праці мають великі підприємства.

Загалом оцінки підприємств щодо зміни власного фінансово-економічного стану в наступні 12 місяців поліпшились. Кожна п’ята компанія прогнозує ліпші результати. Бізнес очікує збільшення загальних обсягів реалізації своєї продукції, зокрема й на зовнішньому ринку. Оптимістичні настрої переважають в усіх секторах економіки, крім енерго- та водопостачання.

Поліпшилися настрої підприємств щодо інвестиційної активності. Вже кожна п’ята компанія готова наростити інвестиційні видатки, передусім на машини, обладнання та інвентар.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Портфель кредитів бізнесу за вересень зменшився

Частка компаній, що планує залучати кредити в Україні упродовж наступних 12 місяців, зросла до 41,9% (у попередньому кварталі – 39,2%). Водночас дещо зменшилася частка компаній, які планують брати кредити за кордоном, – до 8,0%. Загалом підприємства відзначили меншу потребу в позикових коштах, а головною перешкодою для залучення нових кредитів назвали високі ставки.

Водночас підприємства продовжують очікувати скорочення обсягів виробництва товарів і послуг в Україні в наступні 12 місяців, проте вони менш песимістичні, ніж у попередньому опитуванні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зовнішня торгівля України на тлі карантину скоротилася на майже 9%

Загалом же індекс ділових очікувань підприємств ще не повернувся на докарантинний рівень, але вже перетнув нейтральну позначку і сягнув 100,8% (у II кварталі 2020 року – 90,8%), що свідчить про збалансування негативних і позитивних оцінок бізнесу, зауважили у НБУ. "Підвищення відбулося за рахунок поліпшення оцінок щодо загальних обсягів реалізації продукції власного виробництва, фінансово-економічного стану власних підприємств, а також інвестиційних видатків на машини, обладнання та інвентар", - додали у регуляторі.

Квартальне опитування проводилося з 3 серпня 2020 року до 3 вересня 2020 року. В опитуванні взяли участь 696 підприємств із 22 регіонів країни (без урахування тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим, а також Донецької і Луганської областей). Результати опитувань відображають лише думку респондентів-керівників підприємств, а не оцінки Національного банку України.

Нагадаємо, бізнес дав прогноз щодо курсу гривні.

Українські Національні Новини

Економіка