u-kremli-pripuskayut-scho-peregovori-schodo-garantiy-bezpeki-rf-rozpochnutsya-u-sichni

У Кремлі припускають, що переговори щодо "гарантій безпеки" РФ розпочнуться у січні

 • 20690 переглядiв

КИЇВ. 22 грудня. УНН. Прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков висловив сподівання, що переговори щодо гарантій безпеки РФ розпочнуться у січні, передає УНН із посиланням на ТАСС.

Цитата

"Ви знаєте, що були сформульовані та передані до Вашингтона, а також у європейські столиці конкретні пропозиції російської сторони, проекти двох документів, договори та угоди, щодо гарантій безпеки. Перед тим, як можна говорити про новий саміт, очний саміт (Путіна та Байдена), потрібно зрозуміти, якою буде конкретна відповідь американської сторони та європейців на ці наші пропозиції", - сказав Пєсков, слова якого цитує видання.

Додамо

За його словами, саме для цього вже погоджено формати переговорів.

"У січні, сподіватимемося, вони почнуться", - додав Пєсков.

Він зазначив, що також російська сторона сподіватиметься, що отримає "конкретні відповіді на поставлені питання". "А після цього вже буде зрозуміло, чи є загальний фундамент, на якому можна готувати наступний саміт", - резюмував представник Кремля.

Контекст

Українська влада і західні партнери останнім часом звертають увагу на загострення Росією ситуації з безпекою на Донбасі, нарощування російських сил уздовж кордону з Україною, небезпеку нового російського вторгнення і посилення російської дезінформації.

Головна вимога Путіна полягає в гарантіях від США і їх союзників, що НАТО не буде розширюватися далі на схід і не розгорне там системи озброєння, які Росія вважає загрозою.

Минулого тижня Росія направила США і НАТО пропозиції щодо безпеки в Східній Європі, які, на її думку, необхідні для ослаблення напруженості навколо України. Вимоги Москви включають заборону на вступ України до НАТО, вето Кремля на розміщення військових сил НАТО в колишніх радянських республіках і припинення військових навчань поблизу її кордонів.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Альянс отримав останні "пропозиції" Росії, і такий діалог повинен проходити в консультації з європейськими партнерами НАТО, такими як Україна.

Радник Білого дому з національної безпеки Джейк Салліван в телефонній розмові з помічником президента Росії Юрієм Ушаковим заявив, що США готові вести переговори з Кремлем як безпосередньо, так і через Раду НАТО-Росія і по лінії ОБСЄ. Але Москва повинна зняти занепокоєння Заходу щодо нарощування її військового потенціалу на кордоні з Україною.

У Держдепартаменті США вказали, що Сполучені Штати планують почати переговори з Росією про гарантії європейської безпеки в січні, щоб знизити напруженість навколо України, викликану розміщенням російських військових на її кордоні.

Українські Національні Новини

Політика