u-lukashenka-gotovi-vidnoviti-partnerskiy-dialog-z-kiyevom

У Лукашенка готові відновити "партнерський діалог" з Києвом

 • 18421 переглядiв

КИЇВ. 6 червня. УНН. Мінськ готовий повернутися до партнерського діалогу з Києвом, проте зараз все залежить від позиції української влади. Про це в суботу, 5 червня, заявив прем'єр-міністр республіки Роман Головченко в інтерв'ю телеканалу Білорусь 1, передає УНН.

Цитата

"Ми в будь-який час готові сісти за стіл переговорів з Україною і повернутися до того партнерського формату, який існував до цього. Але м'яч зараз на українській території", - заявив Головченко.

Деталі

За його словами, спроби білоруської сторони розпочати такий діалог поки не отримали належного відгуку української сторони.

"Ми неодноразово пропонували українській стороні провести переговори, як це було раніше. У нас іноді траплялися тертя, але ми знімали питання, йшли на взаємні поступки і продовжували далі торгувати. На жаль, зараз всі наші спроби вийти на контакт з колегами, задіяти наявні механізми, не були сприйняті", - додав Головченко.

Головченко звернув увагу, що прийняте Мінськом недавно рішення про ліцензування імпорту окремих видів товарів з України є відповіддю на введення антидемпінгових мит щодо білоруського експорту на український ринок, в першу чергу металопродукції.

Відповідаючи на питання, чи будуть заходи у відповідь на закриття Україною свого повітряного простору для білоруської авіакомпанії "Белавіа", він відповів: "Скоро дізнаєтеся".

Контекст

Відносини Києва і Мінська ускладнилися в серпні минулого року. Після початку акцій протесту білоруської опозиції, невдоволеної підсумками президентських виборів, і не признаної перемоги Лукашенка, Україна висловила підтримку протестуючим.

Крім того, після екстреної посадки лайнера авіакомпанії Ryanair в Мінську 23 травня через повідомлення про мінування, яке в подальшому не підтвердилося, Україна приєдналася до різкого засудження дій Мінська з боку ЄС і США. Зокрема, Україна заборонила білоруським авіакомпаніям використовувати український повітряний простір.

1 червня Олександр Лукашенко заявив, що Мінськ і Москва пропрацюють питання про відкриття авіарейсів до Криму.

2 червня перший заступник міністра закордонних справ України Еміне Джапарова заявила, що українська сторона введе санкції в разі, якщо білоруські літаки почнуть літати до Криму. За її словами, відповідальність за можливі рестрикції буде лежати тільки на Лукашенку.

Українські Національні Новини

Політика