u-mzs-rozpovili-za-yakikh-umov-vidbudetsya-zustrich-u-normandskomu-formati

У МЗС розповіли, за яких умов відбудеться зустріч у нормандському форматі

 • 16957 переглядiв

КИЇВ. 2 липня. УНН. Зустріч у нормандському форматі відбудеться тоді, коли буде зрозуміло, що як Росія, так і Україна будуть готові йти на поступки. Про це в інтерв’ю УНН розповів Постійний представник при Раді Європи Дмитро Кулеба.

"Зустріч у нормандсткому форматі - це як прихід комунізму. Усі покладають на нього шалені надії, мріють, чекають, навіть борються за те, щоб він настав. Але він все не настає і не настає. Нормандський формат зустрінеться тоді, коли буде зрозуміло, що Путін (Президент РФ Володимир Путін - ред.) готовий йти на поступки. Коли буде зрозуміло, що Україна готова йти на поступки. І коли поступки будуть відпрацьовані", - сказав Кулеба.

На його думку, партнери по формату не готові до зустрічі, яка призведе до відчутного результату.

"Зараз ніхто – ані Макрон, ані Меркель – не можуть собі дозволити "безплідної" нормандської зустрічі. Репутаційно це буде тотальним провалом. Зараз ми бачимо дуже обережні кроки в безпековому секторі, такі як розведення сил у Станиці Луганській. Тобто може до чогось воно і вийде. Україна має розуміти одне: перемоги у вигляді українського прапора над Кремлем не буде. І я вважаю, що відсутність російського прапора на Майдані Незалежності – це вже буде перемога", - сказав співрозмовник.

Дипломат вважає, що Україна має готуватися до компромісів, але лише тих, які передбачають дуже серйозні поступки з боку росіян.

"Нашим партнерам головне - щоб не стріляли. Це завжди їхня стратегія і мета номер один. У росіян, очевидно, є два важливі важелі впливу на Україну – це бойові дії на Донбасі і заручники, наші політв’язні. Їхня мета не в тому, щоб колекціонувати українських політв’язнів або вистрелювати патрони на Донбасі. Мета в тому, щоб повернути Україну в зону свого впливу. Наша мета – в ту зону не повернутися. Все інше – це інструменти. Очевидно, що нам потрібен від росіян насамперед прогрес по політв’язнях, заручниках, по деескалації і в перспективі – повний вихід росіян з Донбасу. Вони від нас очікують визнання Донецька і Луганська як прямих переговірних сторін. Це є очевидно неприйнятним", - додав він.

Нагадаємо, за словами секретаря РНБО Олександра Данилюка, зустріч в нормандської форматі може відбутися в середині липня

Зеленський заявляв, що переговори в нормандському форматі повинні бути проведені якомога швидше, а перша робоча зустріч повинна відбутися вже в липні.

Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що має намір найближчим часом особисто зустрітися з президентом Росії Володимиром Путіним для обговорення ситуації в Україні і нормандського формату

Українські Національні Новини

Політика