u-nas-nemaye-viboru-mi-pogodimo-zeleniy-memorandum-na-umovakh-uryadu-tinniy

У нас немає вибору, ми погодимо "зелений" меморандум на умовах уряду – Тинний

 • 12480 переглядiв

КИЇВ. 10 червня. УНН. Виробники відновлювальної енергетики (сонце, вітер) готові погодити меморандум з урядом, який зобов’язує їх знизити "зелений" тариф. Про це у коментарі УНН розповів співзасновник Української асоціації відновлюваної енергетики Ігор Тинний.

Він вважає запропоновані умови несправедливими, адже йдеться про перегляд наданих державою гарантій, під які інвестори вкладали кошти у розвиток "зеленої" енергетики в Україні. Та за яку сплачують близько 20 млрд грн податків щорічно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вперше в історії частка "зеленої" енергії у Німеччині перевищила 50%.

"Пропонований меморандум - це ретроспективний перегляд умов інвестування, і ставитися до нього позитивно ми не можемо. Але у нас, по факту, немає великого вибору, і ми будемо погоджуватися на умови цього меморандуму. Настрій у нас, прямо скажімо, не радісний, але вибору немає", - каже він.

Тинний каже, що буде гірше, якщо і такий меморандум не приймуть, адже кожного дня "у цьому хаосі заробляють гроші окремі шахраї, зокрема - пов’язані з народними обранцями".

"Поки з нами не підписана ніяка угода, і нічого не виноситься у парламент - це найкращий час для шахраїв. Бо зараз трейдингові компанії, пов'язані із всілякими "Центренерго" (пов’язують з Ігорем Коломойським – ред), виробляють по 1,5 млн доларів на добу, і впевнено ведуть гарантованого покупця - державне підприємство - до банкрутства. Тому, яким би не був цей меморандум, я певен, він буде кращим, ніж статус-кво", - пояснив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Меморандум між "зеленими" інвесторами та урядом заспокоїть енергоринок – експерт.

Найбільших противників розвитку ВДЕ в Україні інвестори знають в обличчя, переконує Тинний. Мова про очільника профільного комітету ВРУ Андрія Геруса (також пов’язують з Ігорем Коломойським) та його найближче оточення, додає він.

"Я думаю, що особисто Герус є основним ворогом "зеленої" енергетики. Як і будь-чого, що є живе в Україні. Він та його оточення - це люди з підходом саранчі, яким байдуже, що вони лишать після себе: заробили грошей і втекли. Тому до них у нас ставлення вкрай негативне.

Саме Герус і його оточення найбільш зацікавлені у зриві голосування за меморандум. І це 101% вірогідності, бо існуючий стан речей, коли ідуть оплати на рівні 5%, дає Герусу та його оточенню зайві можливості для маніпуляцій. І поки ті, хто інвестували у галузь - втрачають, ті, хто заробляють брудною торгівлею - "шикують".

На тлі цього будь-який компроміс із "зеленими" буде критикуватися представниками Геруса і окремими народними депутатами із фракції "Слуга народу". Але, на щастя, далеко не всі представники президентської фракції поділяють цю грабіжницьку позицію", - каже Тинний.

Українські Національні Новини

Економіка