u-nastupnomu-rotsi-vpershe-likuvatymut-bezpliddia-za-derzhavni-koshty

У наступному році вперше лікуватимуть безпліддя за державні кошти

 • 23567 переглядiв

У 2024 році Україна фінансуватиме лікування безпліддя за програмою державних гарантій, метою якої є 10 000 народжень за допомогою допоміжних репродуктивних технологій.

В 2024 році  вперше в Україні фінансуватимуть лікування безпліддя за програмою державних гарантій. Таке рішення подарує країні 10 тисяч новонароджених українців. Про це повідомила пресслужба МОЗ, пише УНН.

 Деталі

Згідно зі статистичними даними, кількість безплідних пар в Україні стабільно збільшується.  Однак, як вказали в МОЗ, лікування безпліддя здебільшого фінансується приватним коштом, що часто призводить до величезних фінансових витрат з боку майбутніх батьків.

Вперше міністерство охорони здоров’я впроваджує фінансування допоміжних репродуктивних технологій за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення

- йдеться у повідомленні МОЗ.

Програма медичних гарантій на 2024 рік покриває новий пакет послуг "Лікування безпліддя за допомогою допоміжних репродуктивних технологій (запліднення іn vitro)".  

"Сучасне життя суттєво знижує якість репродуктивних функцій українців. І якщо раніше цю проблему вирішувалась виключно за приватні кошти, то тепер ми надаємо можливість скористатися послугами з лікування безпліддя безоплатно. Також важливо забезпечити право на батьківство для військовослужбовців. Суворі реалії воєнних дій та умови, у яких наші захисники і захисниці перебувають тривалий час, боронячи нашу країну, можуть негативно позначитися на репродуктивній функції. Тому на допомогу ветеранкам чи дружинам ветеранів, які мріють відчути радість батьківства, можуть прийти лікарі. Таке рішення подарує нам більше ніж 10 тисяч маленьких українців щороку", – зауважив перший заступник міністра охорони здоров’я Сергій Дубров.

Новий напрям з лікування безпліддя для лікарень передбачає ставку для лікарень у розмірі 60 324 гривні за надану послугу. Прогнозують 30 400 циклів медичних послуг.

В МОЗ очікують, що після штучного запліднення народиться близько 10 000 маленьких українців.  Пройти перший курс лікування безпліддя бюджетним коштом можна буде виключно за медичними показами.

В Україні у грудні виявили три випадки Pirola, загалом циркулює 17 COVID-штамів - МОЗ27.12.23, 16:22

Тетяна Краєвська

Здоров'я

    Популярні

    Новини по темі

    росія вивела у Чорне море три ракетоносії до 16 "Калібрів"

     • 28452 переглядiв