u-nato-vidkinuli-osnovni-vimogi-schodo-garantiy-bezpeki-rosiyi

У НАТО відкинули основні вимоги щодо "гарантій безпеки" Росії

 • 18229 переглядiв

КИЇВ. 12 січня. УНН. Союзники під час засідання Ради Росія-НАТО підтвердили політику відкритих дверей Альянсу і право кожної країни вибирати власні механізми забезпечення безпеки. Про це заявив на брифінгу за підсумками засідання Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, передає кореспондент УНН.

Цитата

“У нас відбувся дуже серйозний обмін думками про ситуацію в Україні і навколо неї, і про наслідки для європейської безпеки. Між союзниками по НАТО і Росією існують значні розбіжності з цих питань. Наші розбіжності буде нелегко подолати. Але позитивним знаком є те, що всі союзники по НАТО і Росія сіли за один стіл і зайнялися обговоренням істотних тем", — заявив Столтенберг.

"Сьогодні Росія представила пропозиції, опубліковані в грудні, спрямовані на вирішення її проблем в галузі безпеки. Вони включають вимоги припинити прийом нових членів в НАТО і вивести війська з території східних країн НАТО. Союзники зі свого боку підтвердили політику відкритих дверей НАТО і право кожної країни вибирати власні механізми забезпечення безпеки", - зазначив він.

Деталі

За словами Генсека, союзники ясно дали зрозуміти, що не відмовляться від своєї здатності захищати і обороняти один одного. У тому числі з присутністю військ у східній частині Північноатлантичного союзу.

У той же час і Росія і союзники заявили про необхідність відновлення діалогу і вивчити терміни проведення наступних зустрічей, повідомив він.

Столтенберг наголосив, що країни НАТО готові провести зустрічі з Росією, щоб обговорити всі ці питання більш детально, представити конкретні пропозиції і домагатися конструктивних результатів.

Контекст

17 грудня Росія направила США і НАТО пропозиції з безпеки в Східній Європі, які, на її думку, необхідні для ослаблення напруженості навколо України. Вимоги Москви включають заборону на вступ України до НАТО, вето Кремля на розміщення військових сил НАТО в колишніх радянських республіках і припинення військових навчань поблизу її кордонів.

Радник Білого дому з національної безпеки Джейк Салліван в телефонній розмові з помічником президента Росії Юрієм Ушаковим заявив, що США готові вести переговори з Кремлем як безпосередньо, так і через Раду НАТО-Росія і по лінії ОБСЄ. Але Москва повинна зняти занепокоєння Заходу щодо нарощування її військового потенціалу на кордоні з Україною.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Альянс отримав останні "пропозиції" Росії, і такий діалог повинен проходити в консультації з європейськими партнерами НАТО, такими як Україна.

Глава дипломатії Євросоюзу Жозеп Боррель вважає абсурдними умови, за яких так звані "гарантії безпеки", яких вимагає Росія, обговорювалися б без Європи. Боррель також заявив, що будь-яка дискусія щодо України в рамках діалогу з безпеки з Росією вимагає присутності Києва за столом переговорів.

У свою чергу, Київ заявив про своє бажання брати участь у консультаціях.

Зокрема, напередодні зустрічі делегацій з РФ і США, глава МЗС України Дмитро Кулеба заявив, що "гарантії безпеки" Путіна щодо сфери впливу є неправомірними.

10 січня в Женеві пройшли російсько-американські переговори щодо "гарантій безпеки", яких вимагає РФ.

Українські Національні Новини

Політика