u-palestini-ogolosheno-pershi-za-15-rokiv-vibori

У Палестині оголошено перші за 15 років вибори

 • 14793 переглядiв

КИЇВ. 15 січня. УНН. Глава палестинської адміністрації Махмуд Аббас призначив дати проведення законодавчих та президентських виборів, а також виборів в Палестинський національна рада, повідомляє УНН з посиланням на Reuters.

Повідомляється, що вибори пройдуть в три етапи. Перший етап - вибори депутатів Палестинської законодавчої ради, заплановані на 22 травня, другий - вибори глави держави, заплановані на 31 липня.

Третій етап полягатиме у формуванні Національної ради Палестини, що вважається вищим органом Організації визволення Палестини. До її складу входять як представники жителів автономії так і палестинці у вигнанні. Аббас очікує, що формування ради завершиться до 31 серпня.

Передісторія

Вибори на палестинських територіях в останній раз проводилися в 2006 році. З 2009 року мандат депутатів парламенту і глави автономії просто продовжується.

Вибори 2006 року стали початком розколу. На них перемогли представники ХАМАС. Однак повну владу вони вирішили захопити силою. В результаті спроби військового перевороту ХАМАС захопили владу в секторі Газа. Однак інші території залишилися під контролем ФАТХ і Махмуда Аббаса.

Між представниками палестинського народу були спроби залагодити розбіжності, проте вони так і залишилися невирішеними повною мірою.

Аббас очолює автономію з 2005 року.

Слід зазначити, що за повідомленням західних ЗМІ, Аббас покладає великі надії на прихід до влади в США президента-демократа Джо Байдена, інавгурація якого призначена на 20 січня. Очікується, що він може допомогти в проведенні переговорів з Ізраїлем, тоді як дії адміністрації Трампа викликали у палестинців невдоволення.

Нагадаємо, 28 січня 2020 рік Трамп представив план мирного врегулювання, відомий як "угода століття", який, зокрема, визнавав Єрусалим єдиною і неподільною столицею Ізраїлю, дозволяв анексувати палестинські території на Західному березі і поширити ізраїльський суверенітет на Йорданську долину, а також пропонував створити демілітаризовану палестинську державу, позбавлену контролю над своїми кордонами і повітряним простором.

Глава Палестини Махмуд Аббас назвав цей план "змовою, яка не пройде". На засіданні Радбезу ООН палестинський лідер заявив про готовність вести переговори з Ізраїлем, але тільки під патронатом "квартету" міжнародних посередників (РФ, США, ООН і ЄС).

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    У Палестині оголошено перші за 15 років вибори

     • 14793 переглядiв

    У ВООЗ допустили введення “паспорти вакцинації”

     • 19894 переглядiв