u-rf-dopustili-mozhlivist-zvilnennya-ukrayinskikh-moryakiv-cherez-obmin

У РФ допустили можливість звільнення українських моряків через "обмін"

 • 16367 переглядiв

КИЇВ. 11 січня. УНН. Процес звільнення захоплених росіянами у районі Керченської протоки українських моряків можливий після президентських виборів в Україні і винесення морякам вироку у суді РФ через їх обмін на росіян, які перебувають в ув'язненні в Україні. Про це з посиланням на російське високопоставлене дипломатичне джерело повідомляє російське видання "Известия", передає УНН.

"Багато що залежить від української сторони, наскільки Київ буде готовий йти на конкретні домовленості. Проте треба розуміти, що зараз обміняти українських моряків неможливо", - зазначило високопоставлене джерело в російських дипломатичних колах.

Співрозмовник видання заявив, що українські моряки - "не військовополонені".

"А значить, треба дочекатися рішення суду, після чого можна розмовляти про обмін. В українських в'язницях сидить досить багато росіян, яких треба визволяти. Однак до виборів в Україні це навряд чи можливо..." - додало джерело.

Для України повернення затриманих моряків є одним з головних зовнішньополітичних пріоритетів, відзначили у бесіді з виданням джерела "в українських урядових і парламентських колах".

Одне з джерел видання "в українських урядових і парламентських колах" зазначив, що "ситуація, швидше за все, вирішиться вже після березня".

Як повідомляв УНН, 25 листопада прикордонні кораблі ФСБ РФ обстріляли і захопили три судна Військово-морських сил ЗС України у складі двох малих броньованих артилерійських катерів "Бердянськ" і "Нікополь" і рейдового буксира "Яни Капу", які здійснювали плановий перехід з порту Одеси в Чорному морі в порт Маріуполь в Азовському морі. 24 українських моряків заарештували у Криму 27 і 28 листопада на два місяці, згодом їх перемістили до російських СІЗО у Москві. Захоплені моряки назвали себе військовополоненими.

Раніше голова МЗС Павло Клімкін заявив, що Росія буде намагатися використовувати, як завжди, і політв'язнів, і заручників, як якийсь "товар", у тому, щоб впливати на наш виборчий процес.

Українські Національні Новини

Політика