ukenru
u-vsomu-vinni-monakhi-i-brutalni-kozaki-chomu-pertsivka-stala-kultovoyu-ukrayinskoyu-nastoyankoyu

У всьому “винні” монахи і брутальні козаки: чому перцівка стала культовою українською настоянкою

 • 17057 переглядiв

КИЇВ. 26 лютого. УНН. Біля витоку багатьох сучасних алкогольних напоїв стояли, як не дивно, монахи. А додавання в нього різноманітних трав і коріння обумовлено вірою в цілющі властивості такого алкоголю. Про те, чому в Україні прижилася перцівка і за що її любили козаки, УНН розповів бартендер Роман Демченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Брутальний козак” і “Дабл рада”: “Др. Житник” розповів про справжніх українських шотах

“З давніх-давен у самих витоків багато якого алкоголю, включаючи вино, настоянки, лікери, стояли люди, причетні до будь-якої віри — монахи. Той же Єгермейстер, біттери. Часто у ченців були пасіки, і вони там робили настоянки медові. Тому все це діло використовували і починали виключно з міркувань лікування і розслаблення”, - розповів Демченко.

Виходячи з цього, не дивно, що українська перцівка і хріновуха зароджувалися з вірою в лікувальні властивості цих настоянок, зазначив він.

“Потім ці напої просто стали більш символічними і споживалися разом з характерними закусками. Та ж гірчиця, той же хрін, натертий у страву. Українцям хотілося "чогось могутнього“, тому що народ міцний, козаки ті ж — їм підходило ось-таке брутальне”, - пояснює бартендер.

Він також підкреслив, що крім цього додавання всіляких прянощів покращувало смакові якості, адже алкоголь не мав раніше такого високого ступеня очищення, як зараз.

“Крім якоїсь медичної тематики, додавання в алкоголь прянощів, меду, гострого перцю або хрону передбачалося, коли алкоголь не відрізнявся якістю. На той момент це не був максимально чистий і якісний алкоголь. Тому були сторонні запахи, якими намагалися "перебити“ ці моменти. А перець додавав пікантність, гостроту, плюс — чудово зігрівав”, - пояснив Демченко.

Надалі, за його словами, перцівка перетворилася в класику з посиланням на глибоке українське коріння.

Наприклад, на одному з топ-5 найбільш надійних виробництв якісної вітчизняної горілки — лікеро-горілчаному заводі Prime — в свою популярну перцівку додають не тільки чилі для зігріваючого ефекту, а й мед з ефірним маслом лимона.

“Вся справа у додаванні меду та ефірної олії лимону, яка підкреслює гостроту перцю та створює дійсно чудовий аромат”, — розповілі на виробництві.

Нагадаємо, що Україна наростила виробництво горілки. А самими її великими шанувальниками в світі є Казахстан, США, Вірменія та Латвія. 

Українські Національні Новини

Суспільство