udar-ta-yes-u-kiyevi-tse-odne-tsile-yake-boyitsya-ukhvalennya-novogo-zakonu-pro-stolitsyu-eksperti

"УДАР" та "ЄС" у Києві - це одне ціле, яке боїться ухвалення нового закону про столицю - експерти

 • 339662 переглядiв

КИЇВ. 8 жовтня. УНН. Новий закон про столицю зараз готують до другого читання. Тим часом критика документу не припиняється. Але джерелом цієї критики є чітко визначені дві політичні сили - "УДАР" мера Віталія Кличка та "ЄС" Петра Порошенка. Обидві, при цьому, залишаються єдиною командою зі спільними інтересами. Про це у коментарі УНН, а також про причини страху перед новим законом розповіли експерти.

"І "УДАР" Віталія Кличка і "Європейська солідарність" - вони виступають від однієї влади і вони бояться того, що ухвалять новий закон про столицю, який вже готовий до другого читання, і вже повністю погоджений комітетом", - каже політолог Сергій Биков.

Він нагадав що серед нововведень "столичного" законопроекту - розділення повноважень Київського міського голови та керівника Київського міської державної адміністрації.

"Тобто депутати пропонують, щоб управління столицею було за тим самим принципом, що і управління областю, і це абсолютна правильна ініціатива. Але за умови, що пан Кличко переможе на виборах мера Києва, він тоді буде "царювати" у столиці, але не буде керувати столицею.

Тоді фактичним керівником міста буде адміністрація, голову якої призначать за поданням Кабінету Міністрів", - пояснив експерт і додав, що розуміючи такі перспективи, "УДАР" та "ЄС" прагнуть до того, щоб спільно утворити у Київраді більшість.

"...але, скоріше за все, ці політичні сили не зможуть створити більшість", - прогнозує Биков.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Завдяки "зв'язкам із олігархами" Кличко може стати лідером першого туру виборів.

Ще одну причину, з якої "ЄС" та "УДАР" спільним фронтом зараз намагаються дискредитувати закон про столицю, полягає у тому, що документ передбачає проведення фінансового аудиту діяльності мерії за попередні роки. А надалі такий незалежний аудит має проходити на постійній основі.

"Якщо копнути за 6 років – то у мене запитання: де поділися 47 млрд грн на ті самі дороги? Де наші дороги? Де ремонт каналізацій за десятки мільярдів гривень? "Смарт-сіті" за 2 млрд грн? Хай покажуть, де парки за 37 млрд грн. І хай покажуть обсяги, бо гроші списані – і нічого немає. Ось такого аудиту і боїться КМДА", - сказав експерт у галузі містобудування, член Української академії архітектури Віктор Глеба.

За словами Ірини Верещук, загалом є три головні фактори, через які "УДАР" та "ЄС" намагаються вести брудну кампанію з дискредитації законопроекту про Київ.

По-перше, документ пропонує провести інвентаризацію всього майна міста за останні 9 місяців та зібрати його перелік у відкритому реєстрі.

Друге - новий закон вимагає провести у січні 2021 року аудит річної діяльності мерії і повторювати цей аудит щорічно.

І третє: новий закон забороняє конфлікт інтересів у міській раді.

"Депутати міської ради, компанії, які хочуть отримати від міста підряди, які працюють чиновниками та головами комунальних підприємств, які є власниками ділянок під багатоповерхову забудову, мають нівелювати конфлікт інтересів або скласти мандат депутата", - пояснила політик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прогнози букмекерів на місцеві вибори: до другого туру у Києві виходять Кличко та Верещук.

Нагадаємо, що компанія соратника і бізнес-партнера Порошенка - Гладковського й досі є фаворитом закупівель КМДА.

Принаймні, у тендерах "Київпастрансу", що теж може пояснювати "дружбу" "УДАРу" та "ЄС" проти нового законодавства про столицю України.

Українські Національні Новини

Політика