ukrayina-schorichno-vtrachaye-ponad-400-mln-dolariv-cherez-vivezennya-vugillya-z-ordlo

Україна щорічно втрачає понад 400 млн доларів через вивезення вугілля з ОРДЛО

 • 13508 переглядiв

КИЇВ. 11 січня. УНН. Загальний обсяг вугілля, яке незаконно вивозиться Росією з ОРДЛО, досягає 7 мільйонів тонн на рік. При вартості 50 – 60 доларів за тонну сума збитків України від таких дій може сягати 400 млн доларів щорічно. Про це у інтерв'ю УНН повідомив заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій Георгій Тука.

За його словами складно відстежити походження вугілля, адже Росія змішує українське вугілля, добуте на окупованих територіях, з вугіллям добутим в Ростовській області.

"Частина покладів знаходиться на території Росії, і там є шахти. Росіяни надають всі супровідні документи під це вугілля і змішують невелику частину ростовського вугілля з більшою частиною донецького вугілля, видаючи супровідні документи про походження цього вугілля з Ростовської області. Ця схема діє і щодо Туреччини, і, якщо пам'ятаєте, був скандал з Польщею. Зараз ми перевіряємо ще дві країни щонайменше, за нашими джерелами, які залучені в такій схемі, і будемо перевіряти певних споживачів українських, які закуповують російський антрацит. Будемо перевіряти його на місце походження, бо є певні побоювання, що це – учасники такої самої злочинної схеми", - пояснив Тука.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні на 99,9% не використовується вугілля з ОРДЛО - Насалик

За його словами Україна постійно відстежує переміщення цього вугілля через свою агентурну мережу та за допомогою супутникового спостереження.

"На сьогодні в трикутнику Луганськ-Донецьк-Прикордонний перехід на територію Ростовської області курсує приблизно 3 тисячі вантажних вагонів", - сказав заступник міністра, додавши, що у вагонах не лише вугілля, але й метал та руда.
Та левова частка – все ж вугілля.

"Це великі втрати (для України – ред.). На Азові вони використовують два порти – Таганрог і Азов. І от лише до Таганрогу вони офіційно прозвітували, що близько 1,5 млн тонн у 2017-му році було перевантажено. Загальний обсяг, за нашими оцінками коливається приблизно в районі семи мільйонів тонн на рік. Якщо помножити на 50-60 доларів за тону, можна порахувати приблизну кількість збитків", - сказав Тука.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЗМІ виявили, що до Польщі постачають вугілля із окупованого Донбасу

За словами заступника міністра займаються таким експортом здебільшого дві компанії: "Газокомплекс" та "ВнешТоргСервис". Обидві компанії пов'язують з Сергієм Курченком.

Нагадаємо, 7 січня біля берегів провінції Самсун у Туреччині затонуло вантажне судно з 11 українськими моряками на борту. В результаті катастрофи загинули четверо громадян України (тіла двох, станом на 11 січня, вдалося підняти з дна моря).

Загалом внаслідок інциденту загинули 6 з 13 членів екіпажу. 7 українських моряків врятували.

У МінТОТ України заявили, що вантажне судно могло везти вугілля з ОРДЛО. Міністерство закордонних справ повідомило, що Україна перевірятиме походження вугілля, яке було на судні.

Українські Національні Новини

Кримінал та НП