ukrayina-vislovila-protest-schodo-nezakonnogo-prizovu-krimchan-do-zs-rf

Україна висловила протест щодо незаконного призову кримчан до ЗС РФ

 • 14826 переглядiв

КИЇВ. 1 жовтня. УНН. Міністерство закордонних справ України висловлює рішучий протест у зв’язку з незаконним призовом українських громадян, що проживають в тимчасово окупованому Криму, до збройних сил РФ. Про це йдеться в заяві МЗС України, передає УНН.

"Міністерство закордонних справ України висловлює рішучий протест у зв'язку із призовом Російською Федерацією на військову службу громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території АР Крим і м. Севастополь", - сказано в заяві МЗС.

Дипломати підкреслюють, що, згідно з міжнародним гуманітарним правом, державі-окупанту забороняється примушувати осіб служити в її збройних або допоміжних силах, а також чинити тиск і вести пропаганду на користь добровільного вступу до армії.

"Російська Федерація порушує норми міжнародного права, здійснюючи призов захищеного населення до збройних сил РФ, переслідуючи у кримінальному порядку осіб, що відмовляються від такої служби, а також проводячи масові військово-пропагандистські заходи із залученням населення всіх вікових категорій, включно з неповнолітніми, в умовах стрімкого поширення коронавірусного захворювання COVID-19. Від початку окупації РФ провела вже 11 кампаній, під час яких близько 25 тис. осіб були незаконно призвані у збройні сили РФ", - повідомили у Міністерстві.

Дипвідомство наголошує, що РФ має припинити такі правопорушення та неухильно дотримуватись зобов’язань держави-окупанта.

"Закликаємо світову спільноту належним чином відреагувати на порушення міжнародного гуманітарного права та прав людини на тимчасово окупованих територіях України", - додали в МЗС.

Як повідомляв УНН, в тимчасово окупованому Криму Російська Федерація незаконно призвала до лав своїх збройних сил вже щонайменше 25 тис. українців. Також було відкрито 135 кримінальних справ через ухилення від призову.

Українські Національні Новини

Політика