ukrayina-zaklikala-obsye-zabezpechiti-distantsiyniy-monitoring-situatsiyi-v-krimu

Україна закликала ОБСЄ забезпечити дистанційний моніторинг ситуації в Криму

 • 11564 переглядiв

КИЇВ. 5 квітня. УНН. Україна закликала ОБСЄ забезпечити дистанційний моніторинг ситуації з правами людини в окупованому Криму, як це роблять інші організації. Про це йдеться в заяві делегації України у відповідь на доповідь спецпредставника діючого голови ОБСЄ Мартіна Сайдіка і Голови СММ ОБСЄ в Україні Ертугрула Апакана, яка була виголошена Постійним представником України при міжнародних організаціях у Відні Ігорем Прокопчуком на 1224-му засіданні Постійної ради ОБСЄ 4 квітня, передає УНН.

"Хоча російська окупаційна адміністрація, як і раніше відмовляє в доступі спостерігачам (СММ ОБСЄ - ред.) на півострів, вона не повинна бути перешкодою для запуску дистанційного моніторингу ситуації з правами людини і основними свободами в Криму, як це практикується іншими міжнародними організаціями та їх місіями в рамках мандатів. Наші заклики в цьому відношенні не слід ігнорувати", - заявив Прокопчук.

Він зауважив, що Україна вітає відвідування моніторингової місії пунктів пропуску між Чонгаром, Каланчаком, Чаплинкою і окупованим Росією півостровом, де "Місія спостерігала спокійні ситуації".

"Але ми закликаємо СММ використовувати ці відвідування для спілкування з жертвами, свідками, родичами жертв, юристами, неурядовими організаціями та незалежними засобами масової інформації, чиє становище під гнітом російської окупаційної адміністрації в Криму регулярно стає предметом пильної уваги Постійної ради і міжнародних форумів", - йдеться в заяві.

Як повідомляв УНН, підконтрольний РФ мировий суд Білогірського району Криму 4 квітня засудив 16-річного кримського татарина Абдурамана Абдувелієва до шести місяців обмеження волі за статтею 329 Кримінального кодексу Росії ("Наруга над державним гербом Росії або державним прапором Росії").

Українські Національні Новини

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    Time зобразив на обкладинці Путіна із його "таємним планом"

     • 25224 переглядiв

    Пропуск через КПВВ "Мар'їнка" досі не відновили

     • 14743 переглядiв

    Уже в трьох містах України тестуються електробуси

     • 31964 переглядiв