ukrayintsi-u-2-5-razi-zbilshili-zatsikavlenist-v-ipotetsi-pid-yakiy-vidsotok-brali-kredit

Українці у 2,5 рази збільшили зацікавленість в іпотеці: під який відсоток брали кредит

 • 17469 переглядiв

КИЇВ. 9 липня. УНН. Нове іпотечне кредитування зросло майже в 2,5 рази за кількістю договорів та більш ніж потроїлося в грошовому вимірі у порівнянні з минулим роком. Ставка за новими іпотечними кредитами знизилася - у травні 2021 року на вторинному ринку становила 13,4%, а на "первинці" – 15,7%. Відповідні результати опитувань банків оприлюднили в НБУ, передає УНН.

Цитата:

"Українські банки повідомили, що в травні 2021 року видали 843 іпотечні кредити на загальну суму 666,9 млн грн. Загалом за перші п’ять місяців року банки видали 3651 іпотечний кредит на загальну суму понад 2,8 млрд грн. Якщо порівняти з відповідним періодом минулого року, то нове іпотечне кредитування зросло майже в 2,5 рази за кількістю договорів та більш ніж потроїлося в грошовому вимірі", - повідомили у НБУ.

Деталі

Кредити на купівлю житла на вторинному ринку нерухомості залишаються драйвером ринку: їх частка в травні становила 89% від кількості та 87% від обсягу всіх виданих іпотечних кредитів.

Середній розмір кредиту на купівлю житла в травні зберігся на рівні 791 тис. грн. Водночас середній розмір нового іпотечного кредиту на купівлю первинної нерухомості в звітному місяці знизився до 878 тис. грн проти 925 тис. грн у квітні, вторинної – навпаки зріс до 780 тис. грн із 771 тис. грн.

У травні середньозважена ефективна ставка іпотечного кредиту знизилася в обох сегментах:

  • на первинному ринку – до 15,7% з 17,4% у квітні,
  • на вторинному – до 13,4% із 13,5%.

"Помітне зниження вартості кредитів на первинному ринку в травні відбулося через зменшення частки в нових видачах на ринку одного з активних у іпотечному кредитуванні банків, який пропонує позичальникам порівняно високу ефективну відсоткову ставку", - повідомили у НБУ.

Доповнення

Кабінет міністрів на засіданні 27 січня затвердив рішення про здешевлення вартості іпотечних кредитів до 7% річних. Програму запустили 1 березня. Станом на 5 липня, за даними Мінфіну, у межах програми підписано 526 кредитних договорів на загальну суму 447,6 млн грн, при чому як на первинному (21,74%), так і вторинному (78,26%) ринках.

При цьому НБУ підвищує облікову ставку. Від її величини залежить, під які відсотки банки готові давати кредити.

Та в уряді кажуть, що в Україні можлива іпотека навіть під 5% річних. Наразі запустили лізинг на житло під 5%.

В експертних колах зазначають при цьому, що в “дешевій” іпотеці від уряду можуть бути підводні камені — “завуальовані додаткові відсотки”.

Зазначимо також, що за даними НБУ, минулого року попит на іпотеку серед населення рекордно зріс, зокрема і на тлі зниження відсотків за іпотечними кредитами.

НБУ хоче більш ніж подвоїти обсяги іпотеки до 2024 року — з 0,7% до 2% ВВП.

Українські Національні Новини

Економіка