upts-kp-v-krimu-do-okupatsiyi-bula-izgoyem-dzhemilyev

УПЦ КП в Криму до окупації була ізгоєм - Джемілєв

 • 14069 переглядiв

КИЇВ. 8 січня. УНН. Кримськотатарський лідер Мустафа Джемілєв розповів про становище Української православної церкви Київського патріархату (УПЦ КП) на території Кримського півострову до окупації Росією у 2014 році. Про це повідомляє УНН із посиланням на інтерв'ю для видання Крим.Реалії.

“Поки триває окупація, триватимуть переслідування української церкви. Навіть при незалежній Україні, ще до окупації, УПЦ КП перебувала на становищі ізгоя. Митрополит Лазар (митрополит Сімферопольський і Кримський УПЦ МП — ред.) називав її „єретичною“ церквою, і коли створювалося об’єднання за участю всіх конфесій, він категорично відмовився приймати туди УПЦ КП. Тоді, за рішенням Меджлісу, муфтіят Криму теж не увійшов в цю структуру. Зараз Російська православна церква вже не може посилатися на „неканонічність“ ПЦУ, але вона буде створювати перешкоди в її діяльності”, — зазначив кримськотатарський лідер.

Зокрема, Джемілєв додав, що поки триватиме окупація півострова, триватимуть і переслідування української церкви.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Томос про автокефалію ПЦУ повернуть до Стамбула

У свою чергу, священик Православної Церкви України (ПЦУ) ієромонах Меркурій (Скороход) розповів про сучасну ситуацію ПЦУ в Криму.

“Зараз ми можемо здійснювати богослужіння не тільки у внутрішньому церковному просторі України, а й маємо вихід у православний світ... Зараз Російська православна церква вже не може посилатися на „неканонічність“ ПЦУ, але вона створюватиме перешкоди в її діяльності”, — заявив Скороход.

Як повідомляв УНН, 5 січня відбулася процедура підписання Томосу Вселенським патріархом Варфоломієм.

А вже наступного дня, 6 січня, Томос доставили в Україну.

Сьогодні в Соборі святої Софії відбулась святкова літургія за участі Президента України Петра Порошенка та Блаженнійшого Митрополита Київського і всієї України Епіфанія, на яку до Софії Київської привезли оригінал Томоса.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сотні киян зустріли Томос у святій Софії

Також нагадаємо, що за результатами Об’єднавчого собору в Києві під головуванням представника Вселенського патріархату 15 грудня було створено Автокефальну Помісну Православну Церкву України і затверджено статут нової церкви.

Об’єднавчий собор обрав предстоятелем єдиної помісної УПЦ митрополита Епіфанія.

Українські Національні Новини

Політика