uryad-slovachchini-prograv-parlamentskiy-votum-nedoviri

Уряд Словаччини програв парламентський вотум недовіри

 • 575447 переглядiв

КИЇВ. 15 грудня. УНН. Коаліційний уряд Словаччини впав після програшу парламентського вотуму недовіри у четвер, що може призвести до дострокових виборів, передає УНН з посиланням на АР.

Деталі

У парламенті країни, що складається зі 150 місць, 78 депутатів проголосували за повалення трипартійного уряду меншості прем'єр-міністра Едуарда Хегера.

Падіння уряду сталося після того, як три депутати від коаліції проголосували проти уряду.

Ліберальна партія "Свобода та солідарність", яка вимагала голосування, у вересні вийшла зі складу коаліційного уряду. Глава "Свободи та солідарності" Річард Сулик звинуватив уряд у некомпетентності та втраті антикорупційного прагнення.

"Нарешті", - прокоментував Сулик крах уряду.

Президент Зузана Чапутова має призначити нового прем'єр-міністра. Декілька опозиційних і коаліційних партій заявили, що віддали б перевагу достроковим виборам. Для проведення таких виборів буде потрібна парламентська більшість у дві третини голосів.

Чапутова може попросити уряд Хегера залишитись на своїй посаді з обмеженими повноваженнями до проведення дострокового голосування.

Згідно з недавніми опитуваннями, опозиція має добрі шанси виграти таке дострокове голосування.

"Це найкращий різдвяний подарунок для народу Словаччини", - сказав про підсумки голосування колишній прем'єр-міністр Петер Пеллегріні, який очолює ліву опозиційну партію "Голос - Соціал-демократія".

Наступні регулярні парламентські вибори у Словаччині відбудуться не раніше лютого 2024 року.

Голосування стало останнім кроком у політичній кризі, що тривала в Словаччині.

Доповнення

Перед поваленням уряду "Свобода і солідарність" заявила, що не бажає залишатися в коаліції через розбіжності з міністром фінансів Ігорем Матовичем, популістським лідером, чия партія "Звичайні люди" перемогла на парламентських виборах 2020 року.

Сулик зіткнувся з Матовичем з низки питань, у тому числі з приводу того, як впоратися з інфляцією, що росте, викликаною високими цінами на енергоносії на тлі вторгнення росії в Україну. Вони також не дійшли єдиної думки про те, як реагувати на пандемію коронавірусу.

"Свобода і солідарність" дали прем'єр-міністру Хегеру крайній термін до кінця серпня, щоб перетасувати кабінет і правити без Матовича, заявивши, що інакше чотири міністри підуть у відставку.

Партія "Простих людей "Матовича відкинула цей варіант. В останню хвилину намагаючись врятувати уряд, Матович подав у відставку у четвер, але було вже надто пізно.

Після перемоги на виборах у боротьбі з корупцією два роки тому Матович уклав угоду про правління з консервативною партією "За народ", "Свобода та солідарність" та правою популістською групою "Ми - сім'я".

Ті ж чотири партії сформували новий уряд під керівництвом Хегера, який є близьким союзником Матовича та заступником голови його партії "Простих людей".

Деякі нинішні лідери опозиції виступають проти військової підтримки України та санкцій Європейського Союзу проти росії.

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    Уряд Словаччини програв парламентський вотум недовіри

     • 575447 переглядiв

    У Святогірську та Лимані відновили електропостачання

     • 559089 переглядiв