v-instituti-natspamyati-poperedili-kernesa-pro-naslidki-povernennya-prospektu-zhukova

В Інституті нацпам'яті попередили Кернеса про наслідки повернення проспекту Жукова

 • 10324 переглядiв

КИЇВ. 19 червня. УНН. Український інститут національної пам’яті вимагає від Харківського міського голови Геннадія Кернеса не підписувати рішення міської ради щодо перейменування проспекту Григоренка на Жукова і вказує, що планує звертатися до Генпрокуратури та суду щодо повернення проспекту імені радянського маршала. Про це йдеться в заяві УІНП, передає УНН

"В Інституті національної пам’яті наголошують, що присвоєння імені Георгія Жукова будь-якому об’єкту топоніміки Харкова або будь-якого іншого населеного пункту на території України суперечитиме чинному законодавству", - вказали в установі.

В УІНП вказали, що Георгій Жуков є особою, яка обіймала керівні посади у вищих органах влади та управління СРСР, а також у комуністичній партії. "Ім'я Жукова в назві об'єкту топоніміки у даному випадку є символікою комуністичного тоталітарного режиму", - додали в Інституті, вказавши на законодавство, яке врегульовує правила присвоєння об’єктам топоніміки імен.

"Згідно з частиною другою статті 436-1 ККУ дії щодо поширення та публічного використання символіки комуністичного тоталітарного режиму, вчинені особою, яка є представником влади, караються позбавленням волі на строк від 5 до 10 років з конфіскацією майна або без такої. Ми будемо звертатися до Генеральної прокуратури, щоб вона провела перевірку вказаних обставин та порушила кримінального провадження за ст. 436-1 Кримінального кодексу, та будемо ініціювати позов до адміністративного суду щодо скасування ухваленого рішення міськради", - зазначив юрист Інституту національної пам’яті Сергій Рябенко.

Додамо, на сайті Харківської міської ради було зареєстровано електронну петицію щодо перейменування проспекту Петра Григоренка у місті Харкові на честь радянського маршала Георгія Жукова. 19 червня Харківська міська рада розглянула цю петицію і проголосувала за повернення топоніма. Для того, щоб рішення набрало чинності, необхідно ще підпис міського голови.

Українські Національні Новини

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    На "теплі кредити" для ОСББ спрямували 380 млн грн

     • 19033 переглядiв

    ВККСУ: сім суддів не відповідають займаним посадам

     • 13419 переглядiв